Trots eldupphör – explosioner i Khartum

Trots eldupphör – explosioner i Khartum

Människor passerar en stängd butik i Khartum på tisdagen.

Marwan Ali/AP/TT
Striderna fortsätter i Sudan – trots att parterna uppgavs vara överens om eldupphör.
– Just nu fortsätter striderna i Sudan, inklusive Khartum och på andra platser. Inga tecken på verklig minskning av striderna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres talesperson Stéphane Dujarric.

Enligt uppgifter i arabiskspråkiga medier som Al-Arabiya och Al-Jazeera kom den reguljära armén och milisen RSF överens om ett 24-timmar långt eldupphör tidigare under tisdagen.

BBC rapporterade tidigare att eldupphöret skulle inledas på tisdagen klockan 18, svensk tid – men trots det har explosioner fortsatt skaka huvudstaden i det afrikanska landet.

Striderna ska i synnerhet inte ha upphört kring arméns högkvarter som ligger i stadens centrum och är omgivet av bostäder, enligt BBC.

Omkring 200 personer har dödats och över 1 800 har skadats i de pågående striderna, som bröt ut i lördags.

Röda Korset och världshälsoorganisationen WHO har betonat behovet av humanitär korridor.

"Vi har tusentals frivilliga som är redo att utföra humanitära tjänster men som inte kan förflytta sig", säger Farid Aiywar, representant för Röda Korset.

Även USA:s utrikesminister Antony Blinken har tidigare uppmanat generaler på båda sidor i konflikten att komma överens om ett snabbt eldupphör.

I ett uttalande sade Blinken, enligt USA:s utrikesdepartement, att det skulle göra det möjligt att nå fram med humanitärt stöd till de drabbade, att familjer kan återförenas och att man kan säkra en internationell närvaro i huvudstaden Khartum.

FRÅN FÖRSTASIDAN