Tiden ute för den försvunna ubåten

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Fem personer försvann i havsdjupet i denna undervattensfarkost, som företaget Oceangate Expeditions använde för att ta turister till Titanics vrak. Arkivbild.
Det är oklart om det ens fanns några överlevande att rädda i Atlantens djup, men nu är det sista hoppet med all sannolikhet släckt.
Om den försvunna undervattensfarkosten fortfarande är hel så tros syret därinne ha tagit slut.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Syret i den lilla farkosten har beräknats räcka till 13-tiden på torsdagen, svensk tid. Om det har suttit fem personer i djupets mörker och väntat på undsättning så var det sannolikt förgäves.

Den 6,5 meter långa ubåten gick ned under havsytan i söndags – för att besöka oceanångaren Titanics vrak – men den tycks sedan själv ha råkat ut för någon form av olycka. Lite mindre än två timmar efter avfärd bröts all kontakt med farkosten.

Ingen vet vad som hände, eller om ubåten har förblivit intakt.

Knackljud gav hopp

Det enda som har uppfattats som möjliga livstecken är regelbundna ljud som har hörts långt under havsytan, som i teorin skulle kunna vara knackningar från insidan av en farkosts skrov.

När fem personer sitter i ett förslutet utrymme av den storleken så har det beräknats att syret skulle räcka i ungefär fyra dygn.

Under de senaste dagarna har en sökinsats trappats upp ju längre tiden har lidit. Men fartygen som har sökt har arbetat på en yta motsvarande fem gånger Vänerns storlek – där havet kan vara 4 000 meter djupt.

Annons

USA:s kustbevakning har skickat ut Herkulesplan för att söka av havsytan vid platsen där ubåten sänktes ned, och den kanadensiska kustbevakningen har satt in flyg som använder sig av bojar utrustade med ekolod. Den amerikanska flottan skickade till torsdagen en särskild bärgningsfarkost som skulle kunna lyfta upp föremål som väger långt mycket mer än ubåten, men den förmågan har ännu inte kommit till användning.

Fyra män och en tonåring

De fem personerna som sänktes ned under havsytan i Titan i söndags var en pakistansk affärsman, Shahzada Dawood, och hans tonårsson Suleman Dawood, den brittiska miljardären Hamish Harding, Stockton Rush, grundare och chef för Oceangate som äger miniubåten, liksom den franske upptäckaren och Titanicexperten Paul-Henry Nargeolet.

Annons