Syrisk knarkkung dödad i flyganfall

Syrisk knarkkung dödad i flyganfall

En syrisk soldat visar upp beslagtagna captagonpiller i Damaskus 2021. Den centralstimulerande drogen sägs vara att jämställa med amfetamin.

Sana/AP/TT
En nyckelspelare i syrisk narkotikasmuggling uppges ha dödats i ett flyganfall i södra Syrien.
Den illegala droghandeln i landet tros ha finansierat kriget och försett president Bashar al-Assad med miljarder dollar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Även mannens fru och sex barn ska ha dödats i anfallet, uppger det Londonbaserade syriska människorättsobservatoriet (SOHR) och den regimvänliga syriska radiokanalen Sham FM. I en andra räd träffades en knarkfabrik. Enligt bedömare tros grannlandet Jordanien, som i allt högre utsträckning har blivit ett transitland för syriska droger, ligga bakom attackerna.

Anfallen sker dagen efter att arabiska regeringsrepresentanter röstat för att efter tolv års uteslutning välkomna Syrien tillbaka in i Arabförbundet. Syriens stora illegala drogindustri – som har blomstrat under åren av inbördeskrig – har varit ett av huvudämnena under förbundets diskussioner.

Västerländska regeringar uppskattar att bara den centralstimulerande drogen captagon, med den aktiva substansen fenetyllin, har genererat president Bashar al-Assad och hans allierade miljarder dollar i intäkter. Damaskus har tillbakavisat alla sådana anklagelser. Mannen som dödades i måndagens flyganfall beskrivs som en av Syriens mest välkända narkotikasmugglare, med nära band till al-Assadkopplade miliser samt Iranstödda Hizbollah.

Flera medlemmar i den syriska presidentfamiljen är föremål för sanktioner från USA, Storbritannien och EU för sin påstådda inblandning i produktionen och smugglingen av narkotika, framför allt captagon, till rika länder i Mellanöstern.

FRÅN FÖRSTASIDAN