Stoltenberg: Nästan alla stridsfordon skickade

Stoltenberg: Nästan alla stridsfordon skickade

Över 98 procent av de utlovade stridsfordonen har nu lämnats till Ukraina, enligt Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato. Arkivbild.

Matthias Schrader/AP/TT
Så gott som alla utlovade stridsfordon har lämnats över till Ukraina. Nu har landet den kapacitet som behövs för att kunna återta områden, enligt Nato-chefen Jens Stoltenberg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Natoländerna och deras allierade har överlämnat 1 550 pansarfordon och 230 stridsvagnar till Ukraina, enligt alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

"Över 98 procent av de stridsfordon som utlovats till Ukraina har levererats", sa han under en pressträff tillsammans med Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel på torsdagsmorgonen.

Jens Stoltenberg tillade att Ukraina "nu har den militära kapacitet som behövs för att återerövra territorium", skriver Guardian.

Ukraina bad ursprungligen om att få minst 300 stridsvagnar från Natos medlemsländer.

Attack mot bostadsområde

Beskedet från Stoltenberg kommer efter att ryska styrkor attackerat ett bostadskvarter i den ukrainska staden Mykolajiv. Attacken skedde natten mot torsdag, uppger lokala myndigheter enligt Guardian. Minst en person har dött och 23 personer skadats.

"En av robotarna träffade ett höghus. Ytterligare en träffade ett privat hus", skriver stadens borgmästare Oleksandr Senkevytj på Telegram, och tillägger att flera hem i staden är strömlösa efter attacken.

"Brott mot mänskligheten"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lade under torsdagsmorgonen ut en video som visar förödelsen från attacken på sin Facebooksida.

"Må de dödade aldrig glömmas och de skadade snart tillfriskna. Terroristerna ska inte komma undan med ytterligare ett brott mot mänskligheten", skriver Zelenskyj i inlägget.

Mykolajiv ligger i södra Ukraina, cirka 17 mil från den av Ryssland olagligen annekterade Krimhalvön.

Staden har utsatts för rysk beskjutning sedan det fullskaliga anfallskriget inleddes i februari förra året.

FRÅN FÖRSTASIDAN