Snigelfisk fångad på bild på rekorddjup

Snigelfisk fångad på bild på rekorddjup

Australiska och japanska forskare har filmat och fångat in fiskar på nya rekorddjup.

University of Western Australia/TT
En snigelfisk har fångats på bild av en undervattenskamera, på rekorddjupet 8 336 meter under havsytan.
"Maxdjupet där de kan överleva är verkligen häpnadsväckande", säger professor Alan Jamieson, som har lett forskningsprojektet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den tidigare okända snigelfiskarten av släktet Pseudoliparis filmades i Izu-Ogasawara-graven i Stilla havet söder om Japan.

"De japanska gravarna var otroliga platser att utforska, de är så rika på liv, till och med hela vägen till botten", säger professor Alan Jamieson vid University of Western Australia, i ett uttalande.

Han har lett projektet som har genomförts i samarbete med forskare från japanska Tokyo University of Marine Science and Technology. Bland annat har gruppen satt ut kameror med bete för fiskar i de djupaste delarna av djuphavsgraven.

Den fisk som fotograferades av en undervattenskamera var en extremt liten ungfisk. Några dagar efter rekordbilden fångade forskarna två fiskar av arten Pseudoliparis belyaevi i fällor på 8 022 meters djup. De var de första fiskar som har fångats in på större djup än 8 000 meter.

"Vi har tillbringat över 15 år med att forska om dessa djupa snigelfiskar. Det handlar om så mycket mer än bara djupet, men maxdjupet där de kan överleva är verkligen häpnadsväckande", säger professor Jamieson.

Tidigare djuprekord, också det en snigelfisk, registrerades på 8 178 meter i Marianergraven 2017.

FRÅN FÖRSTASIDAN