TRENDAR JUST NU!Exklusivt på HäntMästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinsonSonja Livbom

Siste åklagaren från Nürnberg död

09 apr, 2023 
TT Nyheter
Ben Ferencz blev 103 år. 2010 deltog han vid öppnandet av en utställning om rättegångarna i Nürnberg. Arkivbild.
Ben Ferencz, den siste levande åklagaren från Nürnbergrättegångarna, har avlidit. Han blev 103 år.
Fasorna han personligen bevittnade i koncentrationslägren ingick i bevisningen mot en rad nazistbefäl efter kriget.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ferencz var en av de åklagare som ställde nazisterna inför rätta för folkmord och krigsförbrytelser efter andra världskriget. Han var även en av de första utomstående som kunde bevittna och dokumentera grymheterna i Nazitysklands arbets- och koncentrationsläger.

Åklagaren somnade in i fredags kväll i sitt hem i Boynton Beach i amerikanska Florida. Så sent som i mars fyllde han 103.

"I dag har världen förlorat en ledare i kampen för rättvisa för offren för folkmord", skriver Förintelsemuseet i Washington på Twitter.

Deltog i invasionen

Född i Transsylvanien i Rumänien 1920 utvandrade Ferencz som pojke tillsammans med sina föräldrar till New York. Familjen flydde groende hat och antisemitism.

Efter juristexamen från Harvard gick han med i USA:s armé i tid för att delta i invasionen av Normandie.

Med sin juristbakgrund började han redan under kriget utreda tyska krigsbrott mot amerikanska soldater. När de första rapporterna om nazistiska läger fyllda av utmärglade fångar kom besökte han personligen Ohrdruf och Buchenwald.

Annons

Han skrev själv om hur de "obeskrivliga fasorna" han såg i Buchenwald traumatiserade honom och blev till minnen som han inte gärna återvände till.

Åklagare efter kriget

Efter kriget rekryterades han som åklagare till processerna i Nürnberg. 1947 var han med och åtalade 22 nazistbefäl för mord på över en miljon människor. Alla dömdes, många till döden.

Senare i livet kämpade han för skapandet av en internationell krigsförbrytardomstol. 2002 förverkligades drömmen med den Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Ben Ferencz efterlämnar sig en son och tre döttrar. Hustrun Gertrude Ferencz avled 2019.

Annons