Sista kvarvarande franska D-day-veteranen död

03 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Franske Andra världskrigsveteranen Leon Gautier har avlidit, 100 år gammal. Bild från 6 juni i år.Ludovic Marin/AP
Den siste överlevande fransmannen som deltog i de allierades invasion av Normandie 1944 har avlidit, 100 år gammal, uppger franska myndigheter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Leon Gautier var en av de 177 fransmän som deltog i landstigningarna den 6 juni 1944, vilket innebar starten på en återgång av Nazitysklands dominans i Västeuropa. Han dog på ett sjukhus i Caen tidigt på måndagen, enligt borgmästaren Romain Bail i närliggande Ouistreham.

– Ouistreham har sorg i dag, säger borgmästaren och kallar Gautier "en lokal hjälte som alla kände" och "en ivrig försvarare av friheten".

Gautier tillhörde franska Kieffer-bataljonen som fortsatte att slåss mot nazisterna tillsammans med USA, Storbritannien och andra allierade även efter att den franska regeringen kapitulerat till Tyskland 1940.

Landstigningen den 6 juni 1944, känd som D-dagen, var den största amfibieoperationen som någonsin gjorts. 18 000 fallskärmsjägare släpptes ner i området samtidigt som de allierades flygvapen gav luftstöd åt de marinfartyg som förde med sig marktrupperna.

Efter kriget blev Leon Gautier en fredskämpe och delade med sig av sina erfarenheter.

Annons

– Du dödar människor på andra sidan som aldrig gjort dig något, som har familjer och barn. För vad?, sade han när han firade sin 100-årsdag förra året.

Annons