Rysk varning mot Sydkorea

Rysk varning mot Sydkorea

Rysslands tidigare president och premiärminister Dmitrij Medvedev. Arkivbild.

Sara Johannessen Meek/NTB/TT
Ett sydkoreanskt utspel om möjligt vapenstöd till Ukraina väcker rysk vrede.
Tidigare ryske presidenten Dmitrij Medvedev hotar att stötta Nordkorea militärt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryssland varnar Sydkorea att skicka vapen till Ukraina. Hotet utfärdades sedan Sydkoreas president Yoon Suk-Yeo antytt i en intervju med nyhetsbyrån Reuters att vapenleveranser till Ukraina kan bli aktuella på grund av det ryska invasionskriget.

– Om det uppstår en situation som det internationella samfundet inte kan tolerera, som storskaliga attacker på civila, massakrer eller allvarliga överträdelser av krigslagarna, så kan det vara svårt för oss att insistera på bara humanitärt eller finansiellt stöd, sade Yoon till Reuters.

Kreml konstaterar att vapenexport till Ukraina innebär att Sydkorea dras in i "konflikten".

– Seoul har, tråkigt nog, intagit en ovänlig inställning, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov till reportrar på onsdagen.

Han fortsatte med att säga att vapenexport innebär att Sydkorea indirekt blir en part i "konflikten".

Dmitrij Medvedev, som var Rysslands president 2008-2012 och premiärminister 2012-2020 och numera hökaktig vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, skärpte varningen ytterligare mot Seoul:

– Jag undrar vad invånarna i detta land kommer att säga när de ser de senaste ryska vapnen i händerna på sina närmaste grannar, våra partner från Demokratiska Folkrepubliken Korea.

FRÅN FÖRSTASIDAN