Republikaner vädrar blod efter Hunter Biden-deal

Republikaner vädrar blod efter Hunter Biden-deal

Delar av Biden-släkten vid ett evenemang i maj: President Joe Biden med hustrun Jill, och till höger om dem barnen Hunter och Ashley Biden.

Patrick Semansky/AP/TT
Nyheten om att presidentens son gjort upp med justitiedepartementet bemöts med tystnad från Demokraternas håll i USA. Republikaner däremot hoppas att Hunter Biden-fallet ska lätta på trycket mot expresident Donald Trump.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Uppgörelsen med myndigheterna innebär att 53-årige Hunter Biden erkänner och straffas för några små skatteförseelser. I utbyte slipper han åtal för vapeninnehav medan han missbrukade droger, vilket är ett allvarligare brott. Allt tyder därmed på att han slipper fängelse.

President Joe Biden kommenterade tisdagens besked med endast sju ord:

– Jag är väldigt stolt över min son.

Vädrar blod

Och högt uppsatta demokrater har betonat att presidentens son är en privatperson, hans öden ska inte påverka politiken.

Republikaner vädrar i stället blod. Det gäller inte minst Trump, som själv är indragen i rättsprocesser som kan innebära långa fängelsestraff.

“Wow! Bidens korrupta justitiedepartement strök brott motsvarande hundratals års straff genom att ge Hunter Biden en enkel 'trafikbot'. Vårt system är TRASIGT!" skriver Trump.

Ron DeSantis, Trumps ledande rival inom Republikanerna inför nästa års val, håller med.

"Verkar som att Hunter fick en kompisdeal och inte åtalas för massiva korruptionsmisstankar", twittrar han, uppenbarligen syftande på tidigare anklagelser efter hans jobb för ett ukrainskt gasbolag. "Om Hunter inte tillhörde Washingtoneliten skulle han ha kastats i fängelse för länge sedan".

Kan bli slagträn

Många republikaner har anammat tanken på en diffus "elit" som hotar USA:s väljare. Den linjen hjälpte Trump att vinna valet 2016, trots att han själv kommer från en rik, vit New York-släkt.

Hunter Biden lär därmed fortsätta vara en nyckelfigur inför valet nästa år, då pappa Biden försöker bli omvald. Sonen har berättat om hur han föll ned i ett psykiskt mörker efter storebrodern Beaus död i cancer 2015, med ett allvarligt missbruk och andra problem som kan komma att användas som slagträn i valrörelsen.

FRÅN FÖRSTASIDAN