Planerade statskupp i Tyskland – fler gripna

Planerade statskupp i Tyskland – fler gripna

En av de misstänkta ledarna för Reichsbürgerrörelsen, adelsmannen prins Heinrich XIII Reuss, greps i Frankfurt i december. Arkivbild.

Boris Roessler/AP/TT
Ytterligare tre personer med koppling till den högerextrema tyska Reichsbürgerrörelsens statskuppsplaner har gripits, meddelar åklagare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gruppens plan att begå en väpnad statskupp i Tyskland avslöjades i samband med omfattande polisrazzior i december. 25 misstänkta kuppmakare greps då – däribland en tysk adelsman, en före detta fallskärmsjägare och en tidigare parlamentsledamot.

De tre senaste misstänkta – en kvinna och två män – greps på måndagen i Niedersachsen respektive Baden-Württemberg, anklagade för medlemskap i en terrororganisation. Kvinnan uppges bland annat ha kontaktat en rysk generalkonsul i syfte att få stöd för komplotten mot den tyska staten, enligt åklagarna.

Reichsbürgerrörelsen har som uttalat mål att återupprätta det tyska kejsarriket. Enligt tyska myndigheter består gruppen av en blandning av högerextremister, konspirationsteoretiker och vapenentusiaster.

Sammanlagt utreds över 50 personer för kopplingar till gruppen.

FRÅN FÖRSTASIDAN