Nederländerna utvisar ryska diplomater

Nederländerna utvisar ryska diplomater

Nederländernas utrikesminister Wopke Hoekstra. Arkivbild.

Andreea Alexandru/AP/TT
Nederländerna har utvisat ett antal ryska diplomater, meddelar landets utrikesdepartement på lördagskvällen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den nederländska regeringen anklagar Moskva för att försöka smuggla spioner in i landet – som bland annat är värdland för Internationella brottmålsdomstolen (ICC) med säte i Haag. Även exempelvis Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har sin bas i Haag.

Utvisningarna är de senaste åtgärderna i en omgång diplomatiska bråk länderna emellan – bråk som började kort efter att Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina för nästan ett år sedan.

"Trots flera försök från Nederländarna att hitta en lösning fortsätter Ryssland att försöka föra in underrättelsepersonal under diplomatisk täckmantel i Nederländerna", säger utrikesminister Wopke Hoekstra i ett uttalande.

"Vi kan inte och vi kommer inte att tillåta detta", fortsätter han.

Den nederländske utrikesministern understryker samtidigt att det fortfarande är viktigt att "hålla ambassaderna öppna som kommunikationskanaler, också nu när relationerna med Ryssland är svårare än någonsin".

De ryska diplomaterna har fått två veckor på sig att lämna landet. Ett ryskt handelskontor i Amsterdam kommer också att stängas.

Nederländerna anklagar också Moskva för att vägra diplomater i Moskva och S:t Petersburg att få ryska visum. Det nederländska konsulatet i S:t Petersburg kommer därför att stänga på måndag.

Kort efter den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina utvisade Nederländernas regering 17 ryska medborgare. Ryssland svarade då med att sparka ut 15 nederländska diplomater.

FRÅN FÖRSTASIDAN