Lukasjenko: "Felbedömning" bakom rysk kris

Lukasjenko: "Felbedömning" bakom rysk kris

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko ger sig in som en aktör i den ryska krissituationen. Arkivbild.

Ilya Pitalev/Sputnik/Kreml/poolfoto via AP/TT
De inblandade ledarna missbedömde situationen som ledde till helgens stora kris i Ryssland, enligt Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Varken Vladimir Putin eller Jevgenij Prigozjin kan kallas för hjältar efter det som har hänt, anför Lukasjenko enligt Belarus statliga nyhetsbyrå Belta. Han inkluderar även sig själv i detta.

– För vi missbedömde situationen och sedan trodde vi att vi kunde lösa den, men det gick inte, säger Lukasjenko, enligt propagandaorganets återgivning.

– Det finns inga hjältar i den här historien.

Den belarusiske ledaren har tagit plats i händelsernas centrum som en aktör i medlingarna mellan Wagnergruppen och Kreml. Enligt honom själv hade han en avgörande roll och i slutänden nåddes en överenskommelse som bland annat ska låta Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin resa till Belarus.

Aleksandr Lukasjenko säger också att det var smärtsamt att följa det hela eftersom "det trots allt är ett enda moderland". Där ser den Rysslandsförbundna ledaren ett stort sådant, "från (belarusiska) Brest till Vladivostok (i ryska Fjärran östern)".

I lördags säger sig Lukasjenko också ha beordrat armén att gå upp i full stridsberedskap. Om Ryssland kollapsar så kommer Belarus "fastna under rasmassorna", anför den belarusiske presidenten.

FRÅN FÖRSTASIDAN