Lavrov på Bricsmöte – hoppas på nya medlemmar

Lavrov på Bricsmöte – hoppas på nya medlemmar

Rysslands president Vladimir Putin kan komma att närvara på Bricsländernas nästa möte i augusti i Sydafrika. Samtidigt är han efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Nardus Engelbrecht/AP
Eventuella nya medlemsländer diskuteras när Bricsländerna möts i Sydafrika.
Ett möte som domineras av Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Utrikesministrar från Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika uttrycker en vilja att "ombalansera" världsordningen när länderna möts i Kapstaden, Sydafrika.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hävdar att flera länder är intresserade av att gå med i Bricssamarbetet, bland annat Saudiarabien och att frågan har diskuterats med saudiska diplomater.

Utanför hotellet, där länderna möttes, samlades ett dussintal demonstranter för att protestera mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina. En skylt föreställande Lavrov med orden "barnmördare" i blodröda bokstäver syntes bland demonstranterna.

Sydafrika hävdar att landet vill förhålla sig neutralt till kriget i Ukraina och landets utrikesminister Naledi Pandor säger att länderna har diskuterat hur man kan undvika att bli påverkade av sanktioner som riktas mot Ryssland.

USA:s ambassadör i Sydafrika har tidigare anklagat landet för att i hemlighet ha tillhandahållit vapen och ammunition till Ryssland, vilket Sydafrikas regering tillbakavisat.

I augusti planerar Bricsländerna att hålla ett nytt toppmöte och enligt Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor är Rysslands president Vladimir Putin inbjuden, precis som övriga medlemsländers ledare. Detta trots att han är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

FRÅN FÖRSTASIDAN