Långt fängelsestraff kan vänta Pentagonläcka

Långt fängelsestraff kan vänta Pentagonläcka

Teckning av den misstänkte Pentagonläckan Jack Teixeira, till höger, när han på fredagen framträder inför en domstol i Boston i USA för att höra anklagelsepunkterna som riktas mot honom.

Margaret Small/AP/TT
Jack Teixeira, som är misstänkt för att vara huvudpersonen bakom den så kallade Pentagonläckan, har framträtt inför domstol. Han riskerar nu ett långt fängelsestraff.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Teixeira anklagas för "obehörig spridning och förvar av information som rör det nationella försvaret" och för "obehörig förflyttning av hemligstämplade dokument eller material".

Om den 21-årige Teixeira fälls i domstol på båda anklagelsepunkterna riskerar han sammanlagt 15 år i fängelse, rapporterar BBC.

Biden skärper säkerheten

USA:s president Joe Biden meddelade i en kommentar, efter att Teixeira fått ta del av anklagelsepunkterna i domstolen i Boston, att han vidtagit åtgärder för att stärka säkerheten.

"Jag har instruerat vår militär och vår underrättelsetjänst att vidta åtgärder för att ytterligare säkra och begränsa distributionen av känslig information, och vårt nationella säkerhetsteam samordnar detta nära med våra partner och allierade", säger Biden i ett uttalande som distribuerades av Vita huset efter att fredagens domstolsprocess var över.

Även justitieminister Merrick Garland konstaterade i en kommentar att det rör sig om "mycket allvarliga straff" för den som läcker hemligstämplat försvarsmaterial.

Den federale domaren i Boston gav order om att Teixeira ska förbli frihetsberövad fram till onsdag i nästa vecka då en häktningsförhandling ska hållas. Teixeira behövde under fredagen inte svara på frågor om hur han ställer sig till anklagelserna. Det meddelades också att han har har rätt till en offentlig försvarare.

Teixeira, som bar beige fängelseoverall, talade med tyst röst och viskade ett "ja" när domaren informerade 21-åringen om hans rättigheter, rapporterar CNN.

"Älskar dig, Jack"

När den rättsliga överläggningen avslutats hördes en man i rättssalen ropa "älskar dig, Jack". Teixeira vände sig inte om men svarade "dig med, pappa".

Efteråt lämnade Teixieras familj domstolsbyggnaden omringade av ett stort och närgånget medieuppbåd.

FBI grep den 21-årige Teixeira sent i torsdags. Han är medlem i flygnationalgardet, aktiv ledare i en privat chattgrupp på plattformen Discord och uppges vara fascinerad av vapen.

Dussintals dokument som uppges komma från försvarshögkvarteret Pentagon har de senaste veckorna cirkulerat på sociala medier. Dokumenten började spridas på Discord i mars, men nådde västerländska medier först den 6 april, när The New York Times rapporterade om den påstådda läckan.

FRÅN FÖRSTASIDAN