Kuleba: Ingen kompromiss om Krim

Kuleba: Ingen kompromiss om Krim

Dmytro Kuleba på en skärm i Bukarest på torsdagen.

Andreea Alexandru/AP/TT
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba avvisar bestämt alla tankar på att Krim skulle vara undantaget när landet försöker kasta ut Rysslands invasionsstyrkor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi enas av FN-stadgans principer och den delade övertygelsen att Krim är Ukraina och kommer att återgå till ukrainsk kontroll, säger han via videolänk till det internationella forumet Black Sea Security Conference i Rumäniens huvudstad Bukarest.

– Närhelst ni hör någon, var som helst i världen, som säger att Krim på något sätt är speciellt och inte borde återföras till Ukraina liksom alla andra delar av vårt territorium, vet en sak: Ukraina avvisar kategoriskt sådana utspel.

På en del håll i världen har det under krigets gång nämnts att ett sätt att locka Ryssland till förhandlingsbordet vore att öppna för att Ryssland skulle kunna behålla Krimhalvön, som erövrades 2014. En del ukrainska makthavare på lägre nivå har också uttalat sig svävande om detta, men den ukrainska ledningen har aldrig öppnat dörren ens på glänt för en sådan kompromiss.

FRÅN FÖRSTASIDAN