Kinesisk charmturné solkas av vänskap med Kreml

Kinesisk charmturné solkas av vänskap med Kreml

Kinas utrikesminister Qin Gang under en pressträff med hans tyske motsvarighet Annalena Baerbock i Berlin.

Michael Kappeler/AP/TT
Tyskland, Frankrike och Norge står på schemat när Kinas utrikesminister i veckan är ute på en europeisk charmoffensiv.
Men Pekings milda ton gentemot Moskva kan sätta käppar i hjulen. För Kina skulle utökade relationer med Norge innebära en "diplomatisk seger", enligt en expert.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det går fortsatt utmärkt att göra affärer med Peking – trots det kinesiska löftet om "obegränsat partnerskap" med Ryssland. Det är budskapet under Kinas utrikesminister Qin Gangs pågående Europaturné. Kina tros måna om att reparera relationerna med EU, som tagit stryk av Pekings motvilja mot att formellt fördöma Rysslands krig.

Men hittills har Europaresan handlat mer om kriget än handel. Både Frankrikes och Tysklands utrikesministrar har riktat skarpa uppmaningar till Kina om att göra mer för att få stopp på kriget.

– Det är nödvändigt att Kina använder sin relation med Ryssland för att få Ryssland att förstå att de befinner sig vid en återvändsgränd – och för att uppmana Ryssland att ta sitt förnuft till fånga, säger Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna efter mötet med Qin på onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Tar angriparens sida"

Inte heller under Qins första stopp, i Tysklands huvudstad Berlin på tisdagen, dröjde det inte länge innan utrikesministern konfronterades angående kriget i Ukraina. Peking är kapabelt att göra betydligt mer för att nå ett krigsslut, hävdade Qins tyska motsvarighet Annalena Baerbock.

– Neutralitet betyder att man tar angriparens sida. Därför är vår ledstjärna att tydliggöra att vi är på offrets sida, sade Baerbock under en gemensam pressträff enligt tyska medier, med hänvisning till Kinas påstådda neutralitet gällande kriget.

Qin gick snabbt till Kinas försvar och hävdade att Peking jobbar för att genom "fredlig dialog" få fredsförhandlingar och en vapenvila till stånd.

Ser rött om sanktioner

Samtidigt varnade Qin EU mot att införa sanktioner gentemot kinesiska företag som misstänks sälja känslig teknologi till Ryssland. Sedan kriget bröt ut har länder i väst anklagat Peking för kringgå sanktioner och bistå Moskva politiskt och materiellt. Sanktioner mot kinesiska företag väntas därför ingå i det elfte sanktionspaket som EU för närvarande diskuterar.

– I ett sådant fall skulle vi reagera starkt och försvara vårt lands legitima intressen och våra företag, sade Qin i Berlin.

Relationen mellan EU och Kina har varit spänd sedan Kina vägrade rösta för en FN-resolution om att fördöma Rysslands invasion av Ukraina.

När Qin Gang landar i Oslo på fredag blir det första gången han möter sin norska motsvarighet Anniken Huitfeldt. Enligt bedömare hoppas Peking på att förbättra relationerna med länder i norra Europa, inte minst med tanke på att Finland nyligen blev Natomedlem.

Kina tittar mot Arktis

Till Hongkongbaserade South China Morning Post säger Dylan Loh, professor i utrikespolitik vid Nanyang Technological University i Singapore, att utökade relationer med Norge skulle innebära en "diplomatisk seger" för Kina som "jobbar hårt för att hitta vänner".

– Det är viktigt att ha regelbunden dialog med Kina, som är en av de viktigaste spelarna i internationell politik och ekonomi, sade Huitfeldt i veckan enligt den norska nyhetsbyrån NTB.

Ukraina, handel samt Kinas intressen i Svalbard och Arktis tros stå på agendan under Norgebesöket, rapporterar NTB. Qin Gang kommer även att träffa statsminister Jonas Gahr Støre.

Relationen mellan Peking och Oslo har varit svajig sedan 2010, då Kina ilsknade till över att den norska Nobelkommittén gav fredspriset till den fängslade demokratikämpen och akademikern Liu Xiaobo.

FRÅN FÖRSTASIDAN