Kinastöd till Kreml oroar i väst

Kinastöd till Kreml oroar i väst

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU:s utrikeschef Josep Borrell efter tisdagens gemensamma presskonferens i Bryssel.

Virginia Mayo/AP/TT
Oron växer i Ukraina, Nato och EU för att Kina ska börja stötta Ryssland med vapen.

Alla EU-länder manas samtidigt att hjälpa de styrande i Kiev med ammunition.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Än så länge har Kina undvikit att förse Ryssland med vapen till det förnyade krig som påbörjades för nästan exakt ett år sedan. USA:s utrikesminister Antony Blinken har dock varnat för att en kinesisk linjeändring kan vara på gång – vilket också oroar inom Nato.

– Vi har en ökande oro för att Kina kan planera att förse det ryska kriget med dödande vapen, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på en gemensam presskonferens med EU:s utrikeschef Josep Borrell och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Borrell betonar ändå att Kina fortfarande bedyrar motsatsen.

– Vi måste vara vaksamma, men så vitt jag vet finns det inga bevis för att Kina har gjort det de säger att de inte har gjort, förklarar Borrell.

Oundviklig seger?

Att de tre herrarna möttes och höll presskonferens på tisdagen är en tydlig signal inför årsdagen av krigsutbrottet.

– Det här är en symbol för enighet. Vi måste hålla i och öka vårt stöd till Ukraina. Vi måste ge Ukraina vad de behöver för att vinna, säger Stoltenberg.

Natochefen beklagar samtidigt Rysslands besked om att "pausa" sin medverkan i nedrustningsavtalet Nya Start.

– Jag manar Ryssland att tänka om. Mer kärnvapen och mindre vapenkontroll gör världen mer farlig.

Trots all blodspillan och förödelse är den ukrainska optimismen fortsatt stark.

– Vi går framåt med ett mål: att få slut på det här kriget så fort som möjligt med Ukraina som segrare. Vilket är oundvikligt, säger Kuleba.

Ammunition och vapen

Enligt Stoltenberg har Nato, EU och Ukraina bland annat enats om att hålla gemensamma expertmöten om hur man ska kunna hjälpas åt med upphandling av ammunition och vapen.

EU:s utrikeschef Borrell berättar att han sent i måndags skickade brev till EU-ländernas alla försvarsministrar och bad dem att sända ammunition till Ukraina.

Frågan om gemensam upphandling till Ukraina ska sedan upp till diskussion när försvarsministrarna möts i Stockholm den 7–8 mars.

– Vi måste jobba med tre saker: upphandling, produktion och mobiliserande av de resurser som vi redan har, säger Borrell i Bryssel.

FRÅN FÖRSTASIDAN