"Irländsk" Biden framme i Belfast

"Irländsk" Biden framme i Belfast

USA:s president Joe Biden går av Air Force One i Belfast.

Patrick Semansky/Pool via AP/TT
Joe Biden har landat i Nordirland. Bara timmar innan den amerikanske presidentens flygplan nådde Belfast hittade polisen fyra misstänkta rörbomber på en kyrkogård.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Joe Biden har kommit till den irländska ön för att högtidlighålla att det har gått 25 år sedan långfredagsavtalet skrevs under.

Avtalet, som ingicks på långfredagen 1998, hejdade den våldsamma konflikt som under årtionden präglade Nordirland, men fortfarande finns krafter som med våld vill försvåra försoning.

– Att freden bibehålls är huvudsaken. Det ser ut som att vi får fortsätta hålla tummarna, sade Biden strax före avfärd från Washington DC, enligt The Guardian.

Rörbomber hittade

Under sen tisdagseftermiddag hittade polis i Creggan utanför staden Omagh fyra rörbomber på en kyrkogård.

Staden ligger inte nära någon planerad rutt för Biden, men blev en väckarklocka för polisen att öka vaksamheten ytterligare efter förra veckans varning för möjliga terrorattacker under påskhelgen.

– Det här är motbjudande handlingar och de ansvariga visar totalt förakt för hela samhället, säger Bobby Singleton, vice polischef i Derry, till Sky News.

Från amerikanskt håll meddelar John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, att man är medveten om den ökade hotbilden, men att den inte kommer att stoppa Biden.

– Presidenten är mer än trygg med att göra det här besöket och ser mycket fram emot det.

Hyllar de nära banden

Polisinsatsen runt Bidens besök är enligt BBC den största i Nordirland på över tio år och den lokala polisen har fått hjälp av runt 300 kolleger från övriga Storbritannien.

Biden möttes på flygplatsen av Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. De två ska på onsdagen möta nordirländska politiska ledare från såväl Irlandsvänliga nationalister som Londonsinnade unionister – men Vita huset betonar att mötet bara är informellt och att Biden inte ska delta i politiska samtal. USA:s president ska sedan hålla ett tal på Ulster University i Belfast.

Under sin resa kommer Biden även att besöka Irlands huvudstad Dublin för möte med president Michael Higgins och premiärminister Leo Varadkar.

Biden ska också hinna med ett besök i Ballina i nordvästra Irland varifrån hans släkt kommer och där avlägsna släktingar fortfarande bor. Han väntas där hålla ett tal där "de djupa historiska banden mellan USA och republiken Irland" ska firas, enligt Vita huset.

FRÅN FÖRSTASIDAN