Hunter Biden erkänner skatte- och vapenbrott

20 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Hunter Biden, president Joe Bidens son, erkänner skattebrott och brott mot vapenlagen. Arkivbild.
USA:s president Joe Bidens son Hunter Biden anklagas av USA:s justitiedepartement för vapenbrott och för att han 2017 och 2018 inte lämnade in sina inkomstdeklarationer.
Biden erkänner och en överenskommelse har träffats.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Som en del av överenskommelsen, som offentliggjordes på tisdagen, ska Hunter Biden erkänna sig skyldig till skattebrott och han väntas göra upp i ytterligare ett avtal med åklagare angående anklagelsen att han olagligt innehaft vapen medan han missbrukade alkohol och narkotika.

Hunter Bidens advokat Christopher Clark säger i en kommentar att "jag vet att Hunter anser att det är viktigt att ta ansvar för de misstag som han begick under en period då hans liv präglades av av kaos och missbruk".

Ukrainskt gasbolag

Den 53-årige Hunter Biden har periodvis levt ett dramatiskt liv. När han var två år skadades han allvarligt i en bilolycka som tog livet av hans mamma och yngre syster. År 2015 gick storebrodern Beau Biden bort, till följd av hjärncancer, då han var 46 år gammal.

Enligt Hunter Biden var det i samband med broderns död som han fick ett svårt drogberoende.

Inför presidentvalet 2020 var Hunter Biden en ständig måltavla för den dåvarande presidenten Donald Trumps kampanj. Han utpekades då för sitt alkohol- och drogmissbruk. Dessutom var Hunter Bidens styrelseuppdrag i ett ukrainskt gasbolag en het politisk fråga. Trump pressade Ukraina att utreda det sistnämnda, vilket sedermera ledde till att Trump ställdes inför riksrätt.

Annons

Stöd från Joe Biden

President Joe Biden har vid flera tillfällen pressats angående sonens affärer och hans drogberoende.

I ett uttalande från Vita huset uttrycker Joe Biden sitt stöd för sonen.

"Presidenten och första damen älskar sin son och stödjer honom medan han fortsätter att återuppbygga sitt liv. Vi har inga ytterligare kommentarer", skriver presidentparet i uttalandet.

Tisdagens överenskommelse sätter punkt för en utredning som justitiedepartementet drivit en längre tid mot Joe Biden andre son.

Annons