Hongkong sätter pris på demokratiaktivister

Hongkong sätter pris på demokratiaktivister

Den före detta politikern och demokratiaktivisten Dennis Kwok (till vänster) hör till dem som nu har fått ett pris på sitt huvud. Arkivbild.

Vincent Yu/AP
Polisen i Hongkong erbjuder motsvarande 1,4 miljoner svenska kronor i utbyte mot information som leder till att åtta framstående demokratiaktivister i exil kan gripas.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Alla åtta flydde från Hongkong efter att Peking införde en omfattande nationell säkerhetslag 2020, som ett svar på de omfattande prodemokratiska protesterna 2019. De åtta anklagas för uppvigling och omstörtande verksamhet och påstås ha samarbetat med utländska styrkor för att äventyra den nationella säkerheten – ett brott som kan ge upp till livstids fängelse.

– De har begått mycket allvarliga brott som äventyrar den nationella säkerheten, säger Steven Li, chefsöverintendent för den nationella säkerhetsavdelningen.

Bland de åtta aktivisterna finns politikerna Nathan Law, Ted Hui och Dennis Kwok, advokaten Kevin Yam och fackföreningsarbetaren Mung Siu-tat, meddelade polisen vid en presskonferens.

De efterlysta befinner sig för närvarande i USA, Storbritannien, Kanada och Australien och kan enligt polisen inte gripas om de stannar utomlands.

– Men vi kommer inte att sluta jaga dem, säger Steven Li.

På måndagskvällen utfärdade Storbritannien en varning till Kina. I ett uttalande till AFP säger utrikesminister James Cleverly:

– Vi kommer inte att tolerera några försök från Kina att skrämma och tysta individer i Storbritannien och utomlands. Storbritannien kommer alltid att försvara den universella rätten till yttrandefrihet och stå upp för dem som är utsatta.

FRÅN FÖRSTASIDAN