Här är de fem saknade på ubåten

21 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Oceangates grundare och vd Stockton Rush är en av de saknade ombord på turistubåten Titan.
Ubåtsföretagets vd är själv ombord. Samtidigt saknas även "Mr Titanic", en brittisk miljardär och far och son från en av Pakistans rikaste familjer.
Här är det vi vet om de fem personerna på den försvunna turistubåten vid Titanic.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stockton Rush, 61.

Vd och grundare för Oceangate, som tillhandahåller bemannade ubåtar till olika expeditioner och äger den försvunna farkosten. Amerikanen är utbildad pilot och flygingenjör och kapten ombord på den försvunna ubåten.

Företaget, som han grundade 2009, började med turistresor till Titanic 2021. Den försvunna ubåten var ute på företagets tredje resa till det världskända vraket.

Rush har i intervjuer framhärdat att Titan är en säker farkost.

– Det jag mest oroar mig för är saker som kan hindra mig från att nå ytan, har Rush sagt till CBS.

.

Paul-Henry Nargeolet, 73

Fransk upptäckare och Titanicexpert som av vissa fått smeknamnet "Mr Titanic", efter ett flertal vetenskapliga expeditioner till vraket de senaste decennierna.

Nargeolet är tidigare officer i franska marinen, där han bland annat tjänstgjorde som djuphavsdykare och pilot av miniubåtar.

– Han är en av de absolut mest kunniga och erfarna personerna i världen som har dykt vid Titanic, säger svenske Titanicexperten Claes-Göran Wetterholm till TT.

Annons

.

Hamish Harding, 58.

Brittisk miljardär som bor i Dubai. Hamish Harding, som är verksam inom flygindustrin, är en välkänd äventyrare med flera rekord i Guinness rekordbok. Han har tidigare bland annat varit nere på nästan 11 000 meters djup i Marianergraven och även varit i rymden.

– Han kommer att inspirera resten av teamet att behålla lugnet. Jag tror verkligen att Hamish kan hjälpa till att leda teamet, han har varit i besvärliga situationer på tidigare expeditioner, säger Jannicke Mikkelsen, upptäckare och vän till Harding, till Sky News.

.

Shahzada och Suleman Dawood, 48 respektive 19.

Affärsmannen Shahzada Dawood kommer från en av Pakistans rikaste familjer, men bor i Storbritannien. Han och hans son Suleman, som också är med ombord på resan till Titanic, är brittiska medborgare.

Familjen beskriver i ett uttalande Shahzada Dawood som en foto- och naturintresserad person. Han är även engagerad i välgörenhet.

Annons

Sonen, som studerar på universitet, uppges ha ett stort intresse för bland annat science fiction och volleyboll.

.

Källor: AP, BBC, CBS, Sky med flera.

Annons