Guatemalas president reser till Taiwan

Guatemalas president reser till Taiwan

Taiwans president Tsai Ing-Wen överlämnar en gåva till Guatemalas president Alejandro Giammattei vid besöket i Guatemala. Arkivbild.

Santiago Billy/AP/TT
Guatemalas president Alejandro Giammattei ska resa till Taiwan i helgen. Guatemala och Belize är Taiwans enda kvarvarande vänner i Centralamerika.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Beskedet kommer två veckor efter att Taiwans president Tsai Ing-Wen besökte Guatemala och Belize, och på vägen tillbaka stannade till i USA.

I samband med besöket i Guatemala skrevs avtal för det centralamerikanska landets export av bland annat kaffe och socker. Taiwan ska också bidra till en naturkatastrof-fond, samt bidra till luftkonditioneringen på flygplatsen i Guatemala City.

Spänningarna mellan Kina och Taiwan har ökat pressen på de få länder som fortfarande erkänner Taiwan. Kina accepterar inta att länder har relationer med både Peking och styret i Taipei.

Latinamerika har varit ett viktigt diplomatiskt slagfält för Kina och Taiwan. Flera länder i regionen har på senare år valt att byta sida från Taiwan till Kina – Nicaragua, El Salvador, Panama, Dominikanska republiken, Costa Rica och nu senast Honduras.

Enligt Taiwan bad Honduras om pengar innan man bröt, med Taipei hävdar att man inte ville ge sig in i en meningslös penningtävling med Kina.

FRÅN FÖRSTASIDAN