Gräshoppor plåga i hungerns Afghanistan

24 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En bonde försöker stampa ihjäl invaderande gräshoppor i Balkhprovinsen i Afghanistan.
Svärmar av gräshoppor sprider sig över odlingar i norra Afghanistan, hos bönder vars familjer redan är drabbade av hungersnöd.
– Vi går med hungriga magar för att döda gräshopporna. Om vi inte dödar dem kommer vårt jordbruk att förstöras, säger Baz Mohammad i byn Kandali.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hundratusentals gräshoppor har tagit över vetefält i Kandali i den nordliga Balkhprovinsen i Afghanistan.

– De äter allt som är grönt: vete, ärtor, sesam, konstaterar Baz Mohammad som är engagerad i det lokala styret.

Efter att ha ätit upp skörden lägger insekterna ägg som kommer att kläckas nästa vår. Det innebär att förstörelsen fortsätter i landet där de allra flesta familjer enligt FN redan kämpar för att ha råd med mat.

Det är tredje året i rad som Afghanistan har drabbats av torka. I år har bönderna inte rapporterat något regn alls sedan i mars. Nederbörd hade annars kunnat underlätta genom att skölja bort insekter.

Ekonomisk kris

I år är förhållandena också "perfekta" för gräshoppor, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

– Afghanistan hade tidigare ett väldigt starkt kontrollsystem för gräshoppor. Men det har urholkats kraftigt de senaste två åren, säger FAO:s Afghanistanrepresentant Richard Trenchard.

Annons

Landets ekonomi är i bedrövligt skick efter årtionden av krig. Krisen har fördjupats sedan internationellt bistånd drogs in efter det att talibanerna tog över makten i landet i augusti 2021. Cirka 85 procent av befolkningen lever i fattigdom, enligt FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Otillräckliga åtgärder

Runt 7 000 hektar mark har behandlats med kemikalier eller manuellt, men det räcker inte, säger Sifatullah Azizi som leder gräshoppsbekämpningen i Balkhprovinsen.

– Vi har agerat inom ramarna för våra möjligheter. För att utrota dem behövs en budget för att anställa arbetare, betala för bränsle och produkter, säger han.

38-årige bonden Abdul Raqib Kazimi säger att 60 till 70 procent av hans mark har förstörts, inklusive foder till boskap.

– Vi måste själva ha mat. Om det inte finns vete finns det inget mjöl, säger han.

– Jag är väldigt orolig eftersom dessa gräshoppor lägger ägg i det här området. Nästa år kommer det återigen att vara utom min och mina grannars kontroll.

Annons