Förre Sudanledaren varnar: "Mardröm för världen"

Förre Sudanledaren varnar: "Mardröm för världen"

Sudans tidigare premiärminister Abdalla Hamdok. Arkivbild.

Christophe Ena/AP/TT
Striderna i Sudan riskerar att bli värre än krigen i Syrien och Jemen om konflikten mellan de två krigande generalerna inte stoppas, varnar den tidigare sudanesiske premiärministern Abdalla Hamdok.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Konflikten i Sudan blir en "mardröm för världen" om striderna utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig, framhöll landets tidigare premiärminister Abdalla Hamdok vid en konferens i Kenyas huvudstad Nairobi på lördagen.

Striderna i Sudan, ett land med närmare 45 miljoner invånare, är ett "sanslöst krig" mellan två arméer, fortsatte Hamdok.

– Det finns ingen som kommer att gå segrande ur det här.

Över 500 människor har dödats och närmare 4 200 skadats sedan maktkampen mellan den sudanesiska arméchefen Abdel Fattah al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo, ledare för den paramilitära milisen RSF, utbröt den 15 april.

De krigande generalerna har enats om flera eldupphör, men hittills har samtliga i varierande grad misslyckats.

Våldet har spridit sig över stora delar av Sudan. I provinsen Darfur vittnar invånare om intensiva strider och plundring. I provinshuvudstaden al-Geneina har nära 100 personer dödats sedan i måndags, enligt FN.

Abdalla Hamdok svors in som premiärminister 2019 för att förbereda övergången till ett civilt styre, sedan militären störtat den tidigare diktatorn Omar al-Bashir. Men de två generalerna som nu krigar mot varandra klamrade sig fast vid makten och Hamdok avsattes i en ny militärkupp 2021. Han återinstallerades sedan men med inskränkta maktbefogenheter, varpå han avgick.

FRÅN FÖRSTASIDAN