FN:s säkerhetsråd manar till lugn på Västbanken

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
FN:s säkerhetsråd manar i ett uttalande till lugn på Västbanken. Arkivbild.
FN:s säkerhetsråd uppmanar i ett uttalande Israel och Palestina att undvika handlingar som kan ytterligare bygga på spänningarna på den oroliga Västbanken.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Både USA och Ryssland står bakom uttalandet. Det ses som ett tecken på att det eskalerande våldet skapat stor oro internationellt.

Säkerhetsrådet enades om uttalandet sedan FN:s sändebud för Mellanöstern, Tor Wennesland, sagt att den "alarmerande upptrappning av våldet" på Västbanken lett till att flera israeler och palestinier dödats.

Han varnade säkerhetsrådet för att det finns en överhängande risk att situationen förvärras ytterligare om inte skarpa åtgärder nu vidtas för att bromsa våldsutvecklingen.

Minst 137 palestinier har hittills dödats i israeliska attacker under 2023 och fram till i lördags hade 24 personer på den israeliska sidan dödats i palestinska attacker, skriver AP.

USA, som är Israels närmast allierade, ställde sig bakom säkerhetsrådets uttalande och, Robert Wood, tillförordnad ambassadör för USA, sade att Bidenadministrationen delar Wenneslands oro.

Även Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia uttryckte oro över det eskalerande våldet och varnade för att situationen kommer att fortsätta vara "explosiv" tills det att förhandlingar om en tvåstatslösning återupptas.

Annons