FBI: Kina misstänks öppnat "polisstation" i USA

FBI: Kina misstänks öppnat "polisstation" i USA

Breon Peace, chefsåklagare i Brooklyn, meddelade gripanden på en presskonferens. Arkivbild.

Yuki Iwamura/AP/TT
FBI har gripit två män som misstänks för att på uppdrag av den kinesiska regeringen ha öppnat en hemlig "polisstation" i New York, meddelar USA justitiedepartement på måndagen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mot ytterligare 34 kinesiska offentliganställda riktas anklagelser om att de har övervakat och trakasserat kinesiska dissidenter som bor i USA.

Enligt departementet och FBI är gripandena en del av en större satsning om att slå ner den kinesiska regeringens försök att trakassera oliktänkande och strypa yttrandefriheten i USA.

De två männen, en 61-åring och en 59-åring, frihetsberövades i sina bostäder på måndagsmorgonen.

Enligt FBI och justitiedepartementet har en lokal enhet av det kinesiska departementet för allmän säkerhet verkat inne i en kontorsbyggnad i stadsdelen Chinatown på Manhattan. Lokalen stängdes i höstas mitt under FBI:s utredning.

De två gripna männen – som uppges ha agerat i USA på uppdrag av en kinesisk regeringstjänsteman – raderade all kommunikation med den tjänstemannen från sina telefoner när de blev medvetna om att en FBI-utredning pågick, enligt justitiedepartementet.

– Vi varken vill ha eller behöver en säkerhetspolisstation i vår fantastiska stad, sade Breon Peace, chefsåklagare i Brooklyn, på en presskonferens där gripanden tillkännagavs.

FRÅN FÖRSTASIDAN