Explosivt läge när Israel anfaller mål i Syrien

Explosivt läge när Israel anfaller mål i Syrien

Judiska män ber under den judiska påsken pesach framför Västra muren, en del av Tempelbergets stödmur, på söndagen.

Ohad Zwigenberg/AP/TT
Israeliskt stridsflyg har tidigt på söndagen attackerat mål inne i Syrien. Anfallet uppges vara ett svar på att totalt sex raketer avfyrats från Syrien mot Israel under kvällen och natten.
En israelisk journalist kallar situationen extremt explosiv.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På söndagen är läget spänt i Jerusalem. Hundratals palestinier uppges befinna sig i al-Aqsamoskén på Tempelberget, en helig plats för både judar, muslimer och kristna. Enligt den israeliska tidningen Haaretz har det jordanska utrikesdepartementet utfärdat en varning till Israels polis gentemot att än en gång tvinga ut palestinierna med våld från moskén, vilket skedde i onsdags och blev den tändande gnistan för de senaste dagarnas upptrappning.

Under lördagskvällen och natten mot söndagen sköts totalt sex raketer mot Israel från Syrien. En av dem landade i Golanhöjderna, ett område som erövrades av Israel 1967 och 1981 annekterades av landet i strid med internationell rätt.

Enligt Israel har raketattackerna bemötts med artillerield mot de områden i Syrien som raketerna avfyrades från, rapporterar nyhetsbyrån AP. Tidigt på söndagsmorgonen uppger Israels militär att stridsflygplan har attackerat militäranläggningar i Syrien, inklusive en radar- och artilleripostering.

Tårgas och kulor mot muslimer

En milisgrupp vid namn al-Qudsbrigaden säger sig ligga bakom raketbeskjutningen från Syrien, som i sin tur uppges ha utgjort hämnd för veckans israeliska räd mot muslimer i al-Aqsamoskén.

En rådgivare till Syriens president Bashar al-Assad beskriver raketattackerna som en "del av den tidigare, pågående och fortsatta responsen till den brutala fienden", rapporterar AP.

De senaste anfallen sker efter flera dagar med upptrappat våld på flera fronter. Läget har varit spänt i både Jerusalem och på Västbanken sedan israelisk polis i onsdags använde tårgas och sköt kulor med gummihölje mot muslimer som barrikaderat sig i al-Aqsamoskén, en av islams heligaste platser.

Slog ned i Jordanien

Den israeliska journalisten och författaren Gideon Levy säger till al-Jazeera att spänningen mellan Israel och dess grannar i regionen har nått en kritisk punkt – mycket på grund av premiärminister Benjamin Netanyahus ultrakonservativa regering, där flera ministrar trycker på för hårdare tag mot palestinierna.

– Situationen är extremt explosiv, säger Levy.

– Brutaliteten vid al-Aqsamoskén har inte setts på många år, och jag tror att vilken liten gnista som helst kan tända eld på hela området nu.

Det finns inga uppgifter om att människor skadats eller dödats under lördagskvällens och söndagens attacker. Enligt Jordanien ska bråte från en raket även ha slagit ned på jordanskt territorium, rapporterar AFP.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om Israels annektering av Golanhöjderna.

FRÅN FÖRSTASIDAN