Expertpanel i USA backar alzheimermedicin

10 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Resultaten har dock väckt oro för biverkningar. Arkivbild.
En rådgivande expertkommitté anlitad av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har enhälligt röstat för att en senare studie av en ny alzheimermedicin visar på klinisk nytta.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lecanemab, som marknadsförs under varumärket Leqembi, fick ett så kallat snabbgodkännande av FDA i januari för patienter med mild eller tidig alzheimer.

FDA granskar nu mera omfattande studier, för att avgöra om läkemedlet ska få ett fullt godkännande. Myndigheten väntas ta ett beslut senast den 6 juli.

Leqembi utvecklas av det amerikanska läkemedelsbolaget Biogen och japanska Eisai och bygger på en upptäckt av det svenska läkemedelsföretaget Bioarctic.

Den rådgivande kommittén med oberoende experter granskade ny data från Eisai som omfattat 1 800 patienter. Enligt studien dämpades den kognitiva försämringen hos alzheimerpatienter måttligt efter 18 månaders behandling, vilket är i linje med tidigare studier.

Resultaten har dock väckt oro för biverkningar. Det gäller framför allt en ökad risk för hjärnblödningar och hjärnsvullnad.

Ett godkännande av FDA kan få betydelse för den amerikanska staten, då kostnader för behandlingen kan komma att täckas inom sjuk- och hälsovårdsprogrammet Medicare.

Annons

Medicare, som täcker 60 miljoner seniorer, har i princip blockerat Leqembi och ett liknande läkemedel, Aduhelm, i väntan på fullständigt FDA-godkännande.

Svenska Bioarctic innehar en royalty på den globala försäljningen av lecanemab.

Annons