Expertkritik mot omstritt nätförslag i EU

Expertkritik mot omstritt nätförslag i EU

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivfoto.

Claudio Bresciani/TT
Risk för merarbete, tveksam effektivitet och dessutom ett slag mot yttrandefriheten.
Ylva Johanssons förslag mot sexuella övergrepp via nätet får besk kritik i EU-parlamentet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Debatten har varit het sedan inrikeskommissionär Johansson lade fram sitt förslag i fjol våras om hur plattformar och nätjättar ska agera mot övergreppsmaterial på nätet – på engelska förkortat CSAM (Child Sex Abuse Material).

Kritiken har varit hård, inte minst från nätaktivister som anser att förslaget innebär en "chattkontroll" och ett alltför stort ingrepp mot den personliga integriteten.

"Kan skada"

Nu får de också medhåll från en utredning som tagits fram av EU-parlamentet.

– Det finns en positiv effekt för skyddet av barn, men det kan också skada deras yttrandefrihet och drabba tonåringars sexuella utveckling online, säger Bart Preneel från universitetet i Leuven i Belgien i en genomgång inför EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) på torsdagen.

– Även om förslaget skulle hjälpa till för att skydda mot och bekämpa CSAM så är det osannolikt att det är effektivt, säger i sin tur kollegan Niovi Vavoula från Queen Mary-universitetet i London.

Utredarna pekar bland annat på stor risk för merarbete för polisen och att legitimt material – som vanliga fotografier – kan komma att stämplas som övergrepp.

Orättvist?

EU-kommissionen och Ylva Johansson har ihärdigt försvarat förslaget och hävdar att det finns tillräckliga skydd inbyggda för att undvika en överdriven granskning.

– Jag tycker det är totalt orättvist att peka ut det här som en obligatorisk kontroll av all privat kommunikation. Det är inte vad ni har framför er. Det här förslaget är en oerhörd förbättring jämfört med nuvarande situation, säger Olivier Onidi, biträdande generaldirektör på EU:s "inrikesdepartement", DG Home, inför Libe-utskottet.

Motståndarna manar dock kommissionschefen Ursula von der Leyen att dra tillbaka hela förslaget.

– Vi vill inte ha en övervakarstat, fräser tyske liberalen Moritz Körner.

FRÅN FÖRSTASIDAN