Erdogan stöds av trean i turkiska presidentvalet

Erdogan stöds av trean i turkiska presidentvalet

Sinan Ogan (till vänster) tillsammans med sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan. Bilden är från i fredags.

Turkiska presidentkansliet/AP/TT
Den möjliga kungamakaren Sinan Ogan har slutligen satt ned foten om vem som han ger sitt stöd i det turkiska presidentvalet som avgörs på söndag.
Men det är inte säkert att hans väljare lyssnar till honom.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den turkiske ultranationalisten Sinan Ogan stödjer sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan i den andra omgången i presidentvalet, meddelade han på måndagen. Beskedet kommer efter ett möte i fredags mellan Erdogan och Ogan, där de två politikerna inte uttalade sig direkt efteråt.

– Vi tror att vårt beslut kommer att vara det rätta för vårt land och vår nation, säger Ogan.

Han motiverade beslutet med att Kiliçdaroglus valallians inte hade övertygat honom med sin bild av framtiden, samtidigt som Erdogans parti AKP vann en majoritet av platserna i parlamentet.

– Det är viktigt att presidentposten står under samma ledarskap som parlamentet, säger Ogan.

Erdogan fick 49,5 procent av rösterna i den första omgången, jämfört med 44,9 procent som röstade på Kemal Kiliçdaroglu.

Inte avgjort

Sinan Ogan, som tidigare tillhörde det starkt nationalistiska MHP, kom trea med drygt fem procent av rösterna, och får därför inte ställa upp i den andra omgången som hålls på söndag, där Erdogan utmanas av Kiliçdaroglu.

Politiska bedömare påminner om att valet inte är avgjort med Ogans besked. Det är inte säkert att hans stöd till Erdogan innebär att alla hans väljare kommer att lägga sin röst på den sittande presidenten. En del av dem kan i stället komma att lägga sina röster på Kiliçdaroglu, eller helt enkelt avstå från att rösta i den andra omgången, enligt bedömarna.

Ställde krav

Ogan har lockat väljare med sin starkt invandringskritiska politik. I förra veckan meddelade han sina krav för att stödja en kandidat i den andra omgången, däribland en hårdare linje mot den terrorstämplade kurdiska gruppen PKK samt en plan för att utvisa miljontals flyktingar som kommit till Turkiet på senare år.

Erdogan sade i en kommentar till CNN att han inte skulle vika sig för sådana krav.

– Jag är inte en person som tycker om att förhandla på ett sådant sätt. Folket kommer att vara de som blir kungamakare, sade Erdogan.

FRÅN FÖRSTASIDAN