TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Efter drönarkrasch: "Kan bli direkt skjutande"

15 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Anatolij Antonov, Rysslands ambassadör i USA, efter att ha kallats upp till USA:s utrikesdepartement i Washington med anledning av drönarincidenten.
En amerikansk drönare störtar i Svarta havet efter närkontakt med ryska stridsflyg.
Incidenten är en påminnelse om hur nära vi är en direkt konfrontation mellan USA och Ryssland, enligt den säkerhetspolitiske experten Jan Hallenberg.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter att den amerikanska drönaren av typen MQ-9 Reaper störtat i Svarta havet i går. USA:s militär kallade Rysslands hantering "oprofessionell" och "hänsynslös", varpå Moskva svarade med att uppmana Washington att upphöra med "fientliga" flygningar nära den ryska gränsen.

– USA:s berättelse är baserad på vad människorna som kontrollerar drönaren ser i sina videolänkar. Ryssarna kommer enligt min tolkning som vanligt med rökridåer, säger Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet.

Order eller skjutglada?

Enligt den amerikanska versionen flög två ryska stridsflygplan av typen Su-27 mycket nära den obemannade drönaren när den befann sig i internationellt luftrum. De ryska piloterna uppges därefter ha dumpat bränsle på drönaren och flugit in i dess propeller, vilket ledde till att USA fick ta ned farkosten över Svarta havet.

– Vi vet inte om det var en order från det ryska försvarsdepartementet eller en incident där två piloter var "trigger happy", där två stridstuppar helt enkelt gick för långt, säger Hallenberg.

Annons

– Men visar videobilderna från händelsen att ryssarna verkligen dumpade bränsle mot farkosten och körde på den, så är det ett fullständigt oacceptabelt beteende från ryssarnas sida.

"Kan bli direkt skjutande"

Incidenten ses som extra allvarlig då det är första gången sedan Rysslands invasion av Ukraina som den ryska och amerikanska krigsapparaten är i fysisk kontakt med varandra.

– Som tur är var det inga människor ombord – hade det varit det hade det tagit hus i helvete, säger Jan Hallenberg.

Nu stannar det sannolikt vid diplomatiska konsekvenser, tror han. Men sker en liknande sak igen blir det amerikanska svaret troligen kraftigare. Han gissar att amerikanerna då kan tänkas skicka flygplan att eskortera drönarna, vilket gör risken för en konfrontation mellan faktiska stridsflyg betydligt större.

– Det kan bli direkt skjutande. Det är risken. Det tycker jag är det viktigaste här: att den här incidenten är en påminnelse om hur nära vi är en direkt militär konfrontation mellan USA och Ryssland.

"Väldigt riskabelt"

Det är inte första gången ryska stridsflygplan provocerar andra makter. De senaste månaderna har exempelvis de baltiska länderna upprepade gånger rapporterat om farligt närgångna ryska stridsplan.

– I fredstid är en sådan sak irriterande. I krigstid är det väldigt riskabelt, säger Jan Hallenberg.

– Man undrar hur tongångarna går i det ryska försvarsdepartementet nu: om piloterna uppmanas att ta det försiktigare – eller tvärtom.

Annons