Dokument: USA-skepsis till ukrainsk motoffensiv

Dokument: USA-skepsis till ukrainsk motoffensiv

Ukrainska soldater på ett trupptransportfordon i Bachmut i helgen.

LIBKOS/AP/TT
USA:s underrättelsetjänst tror att det kan bli svårt för Ukraina att återta ryskockuperade områden i en motoffensiv i vår, enligt dokument i den omtalade läckan, rapporterar The Washington Post.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ukraina har enligt bedömningen problem att ansamla soldater, ammunition och utrustning i tillräcklig mängd, och en motoffensiv kan leda till endast "måttliga territoriella framgångar".

USA har hållit teoretiska övningar med ukrainska militära ledare där slutsatsen enligt tidningen var att Ukraina börjar förstå begränsningarna av vad man kan åstadkomma i en motoffensiv.

Delvis sant

En högt uppsatt tjänsteperson i Ukraina säger att uppgifterna är delvis sanna.

– Den mest kritiska delen är förseningen av redan utlovade system, som i sin tur försenar träningen av nybildade brigader och motoffensiven som helhet, säger personen till tidningen.

USA hoppas å andra sidan enligt dokumenten att även begränsade framgångar i söder kan försvåra för den ryska underhållskorridoren via land från Krimhalvön.

– Alla vet att vi har brist på ammunition – presidenten och försvarsministern pratar öppet om det. Och det har varit uppenbart för alla sedan november att nästa motoffensiv kommer att fokusera på söder, först Melitopol och sedan Berdjansk. Men den exakta platsen kan vi ändra fram till veckan innan, säger en annan högt uppsatt i de ukrainska leden till tidningen.

Hot även mot USA

De hemligstämplade dokument, som verkar ha spridits av en användare på Discord, som uppges ha läckt från amerikanska säkerhetskällor, beskrivs som ett hot även mot USA:s nationella säkerhet, enligt försvarshögkvarteret Pentagon.

– Avslöjandet av känsligt sekretessbelagt material kan få enorma konsekvenser, inte bara för vår nationella säkerhet, det kan även kosta människor livet, säger Chris Meagher, rådgivare till USA:s försvarsminister Lloyd Austin, på en pressträff.

FRÅN FÖRSTASIDAN