Demonstranter attackerade Macrons favoritkrog

Demonstranter attackerade Macrons favoritkrog

Runt om hela Frankrike protesterade demonstranter emot president Emmanuel Macron och hans regerings förslag om att förändra pensionsvillkoren i landet.

Christophe Ena/AP/TT
Frankrikes demonstranter backar inte – men det gör inte heller president Emmanuel Macron.
På torsdagen samlades ännu en gång demonstranter mot regeringens kontroversiella pensionsförslag.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bland annat i Nantes, Marseille och huvudstaden Paris har uppretade folksamlingar marscherat på gatorna.

I Paris rapporteras ett antal demonstranter ha orsakat en brand vid en av president Macrons favoritrestauranger. Krogpersonalen sågs släcka lågor på förtältet till restaurangen där Macron höll sin segerfest efter att han vunnit valet 2017.

Kastat råttkadaver

En AFP-journalist uppger att en grupp svartklädda män setts kasta fyrverkeribloss och stenar i riktning mot krogen. Räddningstjänsten kunde sedan släcka branden.

Tidigare rapporteras skadedjursbekämpare i Paris ha kastat utmärglade råttkadaver mot stadens stadshus i vad som beskrivs som en av de mer chockerande uppvisningarna i fransk ilska mot pensionsreformen.

Enligt det franska inrikesdepartementet gav sig omkring 570 000 människor ut på gatorna runt om i Frankrike på torsdagen – ett betydligt lägre antal än under den senaste protestdagen den 28 mars, då myndigheterna räknade till 740 000 demonstranter.

Arrangörerna har under hela protestperioden angett ett högre antal demonstranter. Nu uppmanas människor att åter ge sig ut på gatorna den 13 april.

Stundtals våldsamt

I mitten av mars valde Macrons regering att kringgå landets nationalförsamling och driva igenom lagen på eget bevåg, trots bristen på stöd. Både före och efter beslutet har landsomfattande och stundtals våldsamma protester rasat i Frankrike.

De senaste samtalen mellan regeringen och de franska facken gick i baklås.

Lagen innebär bland annat att pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år.

FRÅN FÖRSTASIDAN