Biden: Kärnvapenattack slutet för Nordkorea

Biden: Kärnvapenattack slutet för Nordkorea

USA:s president Joe Biden och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol skakar hand vid presskonferensen i Vita husets rosenträdgård.

Andrew Harnik/AP/TT
USA och Sydkorea har utarbetat en plan för att möta kärnvapenhotet från Nordkorea. I planen ingår besök av kärnvapenbestyckade amerikanska ubåtar i sydkoreansk hamn för första gången på över 40 år.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

USA:s president Joe Biden tog på onsdagen emot sin sydkoreanske motpart Yoon Suk-Yeol i Vita huset. Inför Nordkoreas alltmer hotfulla retorik och upptrappade robottester har de båda länderna utarbetat en plan för att avskräcka Pyongyang från att fullfölja sina hot.

I planen ingår informationsutbyte, men också att återuppta flottbesök i Sydkorea med kärnvapenbestyckade amerikanska ubåtar. Sådana besök har inte genomförts sedan början av 1980-talet.

Biden utfärdade en varning till Nordkorea vid den gemensamma pressträffen efter samtalet med Yoon.

– Ett kärnvapenangrepp från Nordkorea mot USA eller dess allierade och partners är oacceptabelt och skulle leda till slutet för vilken regim det än må vara som utför det, sade Biden.

Yoon framhöll att fred med Nordkorea bara kan uppnås genom styrka och att en kärnvapenattack från grannen i nord kommer att besvaras med amerikanska kärnvapen.

FRÅN FÖRSTASIDAN