Avmagrad Navalnyj fick akut vård

Avmagrad Navalnyj fick akut vård

Regimkritikern Aleksej Navalnyj, här på en videoskärm i oktober i fjol. Arkivbild.

Alexander Zemlianichenko/AP-TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har rasat i vikt och fått akut vård i fängslet. Det uppger hans advokat Vadim Kobzev på Twitter.

Navalnyj satt 15 dagar i isoleringscell eller "straffcell" och släpptes i fredags, varpå ambulanspersonal kallades till hans cell.

Han "lider av en okänd sjukdom som ingen behandlar", skriver Kobzev och uppger att Navalnyj tappat åtta kilo i vikt på 15 dagar. Advokaten uppger att medicin regimkritikerns mor skickat till fängelset har kommit i retur.

Navalnyj tillbringade påsken i en vanlig cell innan han på måndagen åter placerades i straffcell, vilket han regelbundet straffas med.

Nu 46-årige Navalnyj, en av Putins främsta politiska motståndare, dömdes i mars i fjol till 9 års fängelse för ungefär grovt bedrägeri, vilket han även året innan dömts för, då till 2,5 år.

Han har suttit fängslad sedan i januari 2021, då han greps efter att ha vårdats på sjukhus i Tyskland på grund av en giftattack som han, hans anhängare och stora delar av västvärlden anklagar Kreml för.

FRÅN FÖRSTASIDAN