Attacker på rysk mark – Ryssland evakuerar barn

Attacker på rysk mark – Ryssland evakuerar barn

En lägenhet som skadats i en drönarattack i Moskva i tisdags inspekteras.

AP/TT
Ryssland evakuerar hundratals barn i gränsbyar nära Ukraina. Beskedet kommer efter rapporterna om nya attacker mot en rysk gränsstad och ett oljeraffinaderi.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hundratals barn i byar som ligger på gränsen till Ukraina ska evakueras är beskedet från Vjatjeslav Gladkov, guvernör i regionen Belgorod, efter upprepade attacker. Fyra personer uppges ha skadats i en attack under natten till onsdag, den tredje på en veckan, mot staden Sjebekino i regionen.

"Situationen i Sjebekino förvärras", säger Gladkov på Telegram enligt AFP.

"Vi börjar i dag att evakuera barn från distrikt i Sjebekino och Grajvoron".

Grajvoron är en by som även den ligger i Belgorodregionen. Under dagen ska 300 barn tas till staden Voronezj som ligger 25 mil in i Ryssland, enligt Gladkov.

Gladkov anklagar Ukraina för att ligga bakom beskjutningen men uppgifterna har inte bekräftats och det har inte kommit någon kommentar från ukrainskt håll.

Brand i oljeraffinaderi

Under natten bröt även en brand ut i oljeraffinaderiet Afipskyj i ryska regionen Krasnodar, säger guvernör Venjamin Kondratjev.

Det var troligtvis en ukrainsk drönare som orsakade skadan på raffinaderiet, nära hamnen Novorossijsk vid Svarta havet, som attackerats flera gånger tidigare i maj, enligt Kondratjev. Branden släcktes fort och det finns inga rapporter om skadade.

Anklagelserna kommer dagen efter drönarattacker i Moskva, som Ryssland anklagar Ukraina för att ligga bakom – vilket Ukraina nekar till.

"Stödjer inte"

Vita huset i USA samlar fortfarande in information om tisdagens drönarattacker i den ryska huvudstaden men säger att man inte tolererar några attacker av det slaget med amerikanska vapen.

– Vi stödjer inte att amerikansktillverkad utrustning används till attacker inne i Ryssland, säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre under en pressträff.

– Vi har varit väldigt tydliga med det och vi kommer att fortsätta att vara det.

Från Luhansk i Ukraina kommer också obekräftade rapporter om attacker i staden Karpatyj. Enligt det ryska ockupationsstyret har fem personer dött och ett 20-tal skadats i attacken, skriver AFP. Det har ännu inte kommit några detaljer om det ska röra sig om civila eller militärpersonal.

FRÅN FÖRSTASIDAN