Shamanism allt mer populär i Storbritannien

Shamanism allt mer populär i Storbritannien

Shamanism är en religion på frammarsch. Arkivbild.

Anders Wiklund/TT
Shamanismens popularitet har skjutit i höjden på de brittiska öarna. Där har dess anhängare ökat tiofalt på bara ett decennium. Den religiösa riktningen har en lång historia, den sägs ha uppkommit hos jägar- och samlarfolk redan för 20 000–30 000 år sed

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den religiösa riktningen har en lång historia, den sägs ha uppkommit hos jägar- och samlarfolk redan för 20 000–30 000 år sedan. Men i Storbritannien har den knappt praktiserats fram tills nyligen, skriver The Economist.

På senare år har den dock blivit i ropet. I England och Wales har antalet anhängare ökat från 650 stycken 2011 till 8 000 tio år senare.

En anledning är att folk har klimatångest eftersom shamanism likställer alla ting i naturen, bedömer Alexander Alich, som har forskat i ämnet, till The Economist. Dessutom tilltalar den folk i alla åldrar och samhällsklasser.

Paganism, en annan animistisk religion, är också på frammarsch.

"Det ger folk ett spirituellt utlopp för deras politiska åsikter (om klimatförändringar)", säger Simon Buxton, som arbetar på ett shamanskt träningscenter till the Economist.

FRÅN FÖRSTASIDAN