Zeina Mourtadas stora sorg – berättar om dödsfallen i familjen


I ”Malou efter tio” berättar hon om dödsfallen i familjen.
– Man fattade ingenting och det bara kom som en käftsmäll, säger hon.
Zeina Mourtada, 40, har blivit ett välbekant ansikte bland matintresserade individer. Förutom att driva en av Sveriges största matbloggar, har tv-kocken och författaren de senaste åren lagat mat, bjudit på mattips i TV4 och berättat för programledaren Jenny Alversjö, 48, hur man lagar kebab.
Matintresset har hängt med i stort sett hela livet. Som barn stod hon ofta med sin mamma i köket och lagade libanesisk mat. Familjen och matlagningen har alltid varit en viktig del av Zeinas liv.
Samtidigt bär hennes liv på ett stort mörker och flera tragiska händelser. Än i dag minns hon det chockartade samtalet när hon fick höra att hennes storebror Chafic Mourtada dött.

Familjens ofattbara sorg: ”Han tog sitt liv”
Chafic dog i april 2002. Han hade en blomstrande rapkarriär i Malmögruppen Advance Patrol och skulle snart bli pappa. Dödsbeskedet kom som en rejäl chock för hela familjen, berättar Zeina Mourtada i Malou efter tio.
– Han tog sitt liv. Hela familjen slets isär, det kom så oväntat. Han var mycket mer än bara min bror, vi var bästa vänner. Livet blev aldrig detsamma sedan dess, framför allt inte för min mamma. Hon sörjde honom tills hon gick bort. Hon blev aldrig sig själv igen, säger Zeina Mourtada i programmet.
Zeina om broderns död: ”Ett snabbt beslut”
Efter broderns död försökte Zeina Mourtada komma fram till varför brodern hade tagit sitt liv. Ingen i familjen hade sett att han mådde dåligt och i flera år brottades tv-kocken med frågor som:
– Kunde jag gjort nånting? Kunde jag hjälpt honom? Fanns det några varningstecken? Men nu, när jag några år efter tänker på det, känns det som att han fattade ett snabbt beslut, säger hon.

Mamman dog hastigt: ”Fattade ingenting”
För drygt fyra år sedan, 2018, var det som att den tragiska historien upprepade sig. Hon fick ett samtal från sin bror som berättade att hennes mamma, den person som betytt så mycket för henne, hastigt hade gått bort.
– Jag fattade ingenting. Min mamma gick bort i hjärtstopp. Hennes hjärta bara slutade slå och min bror hittade henne i vardagsrummet. Det var samma chock, man fattade ingenting och det bara kom som en käftsmäll. Än en gång vändes livet upp och ner.
Zeinas fina ord om mamman
Zeina hade haft en otroligt stark relation med sin mamma. Känslan av att vilja ringa upp och berätta saker för henne hängde kvar i över ett år. Hon minns henne med värme och även om inte fanns kvar i livet är en stor del i Zeinas matlagningsliv.
– Det är ofta att jag pratar med henne i huvudet: vad hade hon sagt om det här, vad hade hon tyckt om det här? Jag minns hennes ord i huvudet väldigt mycket. Hon är med mig mycket i köket, det finns bilder på henne och det är jätteviktigt att hon finns med.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP
Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.
Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.
Ring 112 eller åk till en akutmottagning.
Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Bris: 116 111, bris.se.
Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Mind: chatt på mind.se
Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101
Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.
Röda Korset: redcross.se.
Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se
SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 020 -18 18 00.
Källa: mind.se och www.spesistockholm.se
Foto: TV4