TV4 i storbråk över Marcus Oscarsson – val-sändningen

13 sep, 2022 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318
Gustav Motte
Marcus Oscarsson.
Storbråk på TV4 över den folkkära politiska expertkommentatorn Marcus Oscarsson.
Profilen anklagas för att skada trovärdigheten.
– Det finns en spricka mellan Nyhetsmorgon-gänget och Nyhets-gänget, säger Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen.
Annons
Märta Stenevi (MP) ”Vi ska kalla saker för vad dem är”
Märta Stenevi (MP) ”Vi ska kalla saker för vad dem är”

Under valnatten den 11 september, 2022, stod programledarna Jenny Strömstedt, 50, och Tilde de Paula Eby, 49, och guidade tittarna under TV4:s valvaka. Valet var en riktig nagelbitare och ingen visste hur det skulle sluta.

Till hjälp under TV4:s valvaka hade Jenny och Tilde med kanalens politiska expertkommentator Marcus Oscarsson, 46, som hjälpte tittarna att följa valet med siffror och statistik i realtid.

Men något gick rejält fel under programmets gång.

Jenny Strömstedt tog hjälp av Marcus Oscarsson under TV4:s valvaka.

”Det var ju helt fel siffror. Helt fel siffror”

I Expressens mediepodd Lägg Ut, som drivs av den biträdande chefredaktör Karin Olsson, 43, och breakingchefen Magnus Alselind, 48, diskuterar de båda konkurrenterna TV4:s fadäs – och att den politiska kommentatorn varit ett hett ämne på redaktionen innan och orsakat intern splittring, enligt podd-duon.

Annons

I grannkanalen SVT:s valvaka tickade klockan mot att kanalens valundersökning skulle presenteras till klockslaget 20:00. På TV4 var man aningen hetare på gröten – och presenterade den innan SVT.

Men siffrorna i rutan skulle visa sig vara rejält felaktiga.

– Det bestående minnet kommer ju att bli den katastrofala stora valdagsundersökningen som TV4 presenterade tidigt under kvällen. Det var ju helt fel siffror. Helt fel siffror. Det stärkte den tidiga bilden att rödgröna gick mot seger och majoritet, säger Karin Olsson i podden.

– De gav enormt låga siffror för Moderaterna, på 16 procent, fortsätter Olsson och Alselind fyller i:

– 16,0 ser jag på en bild här, där Marcus Oscarsson står och pekar på de olika staplarna, säger Alselind.

Marcus Oscarsson presenterar TV4:s valundersökning – som fått rejält med kritik.

”Varit mycket snack på TV4 om Marcus Oscarsson”

Senare under valnatten skulle högerblocket ta en knapp ledning över vänstersidan – och i skrivande stund har valmyndigheten Moderaterna på 19,1 procent av väljarstödet. Något TV4:s undersökning inte alls visade.

Annons

I avsnittet, som har rubriken VALEXTRA: Bäst och sämst, går duon vidare och berättar att Marcus Oscarsson är rejält omtvistad på TV4, redan innan valnatten.

– Du har nämnt för mig att det varit mycket snack på TV4 om Marcus Oscarssons roll, säger Alselind.

– Jag har hört lite skvaller, så det är på den nivån det ligger, säger Karin Olsson och fortsätter:

– Det finns en väldig polarisering på TV4 angående deras politiska kommentator Marcus Oscarsson som medverkar i Nyhetsmorgon. Det finns en spricka mellan Nyhetsmorgon-gänget och Nyhets-gänget.

Enligt Expressens Karin Olsson är det interna konflikter på TV4 om Oscarssons roll på kanalen. De två fraktionerna ska vara ”Nyhetsmorgon-gänget” och ”Nyhets-gänget”.

”Där finns en spricka” – varit uppe på vd-nivå

– Man tycker att sajten som Marcus Oscarsson driver trafik till, hans privata sajt, som är fylld med märkliga rewrites och pseudonyhetssajt som han tjänar pengar på skadar trovärdigheten, säger Olsson och fortsätter:

Annons

– Men även hans stil ifrågasätts. Han är lite speciell i hur han kommunicerar med publiken med mycket smileys. Det är ett tilltal som kanske inte passar lite mer traditionella nyhetsjournalister.

– Där finns en spricka. Det har till och med varit uppe på vd-nivå, säger Olsson, och tillägger att det är uppgifter hon hört.

Foto: TT

Annons