cancer

Elin Kjos nya hälsouppdatering – efter tre år: ”Bara åka med”

Elin Kjos om hälsoläget efter tre år med cancer

FOTO: Instagram
Hon har haft obotlig cancer i nästan tre år.
När det inte funnits någon behandling att få i Sverige har hon i stället åkt till Tyskland för att testa alternativa metoder.
Nu berättar hon om hur hon mår i dag – och om den nya forskningsstudien.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben
0:32

Efter reklamen: Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

(0:32)

Slå på ljud

I tre år har fitnessinfluencern, personliga tränaren och den före detta simmaren Elin Kjos, 35, lidit av den fruktansvärda sjukdomen. Efter att hon hade haft slemhosta i ett helt år upptäckte läkarna en 20 centimeter lång tumör i hennes högra lunga. Kjos, som har över 200 000 följare på Instagram, fick beskedet att hon hade obotlig lungcancer och skulle förmodligen dö inom ett par månader.

– Jag förstod inte vad läkaren sa. Jag sa: ”Vad menar du, du måste kunna göra mig frisk!?”. Jag sa det ganska många gånger, men han sa ”tyvärr”. Jag visste ju lite om cancer, men det här var obegripligt. Jag hade extra svårt att förstå det eftersom jag kände mig så frisk. Jag ville nog inte förstå, sa hon till Expressen en kort stund efter att hon fått beskedet.

Elin Kjos har en podcast tillsammans med sin tvillingsyster Ida. I Systrarna Kjos talar de bland annat om olika livsstilar och träning och hälsa.

Elin Kjos har en podcast tillsammans med sin tvillingsyster Ida. I Systrarna Kjos talar de bland annat om olika livsstilar och träning och hälsa.

FOTO: Instagram

”Hjälpa kroppen att läka sig själv”

I ett par år behandlades hon för sin cancer, bland annat med cellgifter, men eftersom det inte gav önskad effekt valde hon istället att testa andra alternativa metoder. Under hösten var hon i Tyskland i tre veckor och fick alternativ vård. Hon har dessutom fortsatt att träna och hålla igång mycket.

– Arcadia Praxis (behandlingscentret i Tyskland, reds. anm.) jobbar mycket med detox, kost, kosttillskott, hypertermi och antiinflammatoriskt. Syftet är att försöka hjälpa kroppen att läka sig själv, berättade hon för Dagbladet i november.

Efter tre veckor i Tyskland kom Elin Kjos hem till Sverige igen i december.

Efter tre veckor i Tyskland kom Elin Kjos hem till Sverige igen i december.

FOTO: Instagram

Hypertermi innebär att man på ett artificiellt sätt höjer temperaturen i kroppen, typ simulerar feber, för att ta död på cancerceller. Många använder dessa alternativa metoder som ett komplement till de mer traditionella, medicinskt bevisade metoderna. Elin Kjos säger i samma intervju att hon inte längre genomgår någon behandling i Sverige utan letar ständigt efter nya steg att ta på egen hand. Hon har däremot varit med i olika studier på Karolinska Universitetssjukhuset.

Berättar om nya forskningsstudien på KS

Tre år in i den här utmaningen. Tre år med Oändligt många olika behandlingar, ingrepp, provtagningar, röntgensvar, utmanande stunder och tuffa besked. Tre år som har gjort mig mer mentalt stark än jag någonsin hade kunnat ana”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Än har vi inte hittat den medicinska bromsen för min fysiska kropp, men det är inget jag vill lägga min energi på, även om den vetskapen i stunder såklart är tuff att hantera. Jag väljer fortfarande att fokusera på hopp och nya möjligheter”, fortsätter hon.

Sedan fortsätter hon med att berätta om studierna som hon har varit/är med i. För fem månader sedan gick hon ur en vaccinstudie på KS. Dessförinnan hade hon fått beskedet att hennes cancer hade spridit sig ut i skelettet. I början av januari gick hon med som ”försökskanin” (hennes egna ord) i sin tredje forskningsstudie på sjukhuset.

Oavsett vad, så vet jag iallafall att jag är med och bidrar till att forskningen går framåt, vilket i sin tur kan hjälpa så många andra i samma situation. Det är en fin känsla. Jag vet att jag är stark och modig nog i att återigen våga testa. Å jag vet att jag är redo för att släppa kontrollen och bara åka med”, skriver Elin Kjos.

FOTO: Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN