Tågbolag varnar för nytt tågkaos i helgen: ”Beställt alla bussar”

Ett tåg i snöväder och Roberto Maiorana, Trafikverkets generaldirektör.

FOTO: Patrik C Österberg TT/ Jessica Gow TT
Tågbolagen varnar för ett nytt tågkaos i helgen när Trafikverket byter it-system.
Tågproblemen kan även hålla i sig ända till jul när många åker tåg.
– Vi har beställt alla bussar som finns tillgängliga i hela Sverige den kommande veckan, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.
Faller ner under tåget "Hur kan jag fortfarande vara i liv?"
0:30

Efter reklamen: Faller ner under tåget "Hur kan jag fortfarande vara i liv?"

(0:30)

Slå på ljud

Onsdagens tågkaos har knappt lagt sig där flera tåg försenades och ställdes in på grund av att Trafikverket uppdaterade sitt telefonisystem.

I helgen finns risk för ett nytt tågkaos eftersom Trafikverket nu ska införa ett nytt planeringssystem för tidtabellerna, från ett manuellt system till ett automatiskt. Trafikverket förbereder sig därför på en ny landsomfattande tågstörning i helgen.

– Jag vill inte kalla det kaos. Det finns risker i det nya systemet som kan falla ut, och då vill vi motverka dem, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana till Sveriges Radio ”Ekot”. Personal från Trafikverket ska därför vara på plats på Stockholm centralstation på fredagen i gula västar för att hjälpa och guida resenärer.

SJ: ”Rustar för det värsta”

På SJ har man beställt alla bussar som finns tillgängliga i hela Sverige den kommande veckan berättar Tobbe Lundell, presschef på SJ.

– Vi hoppas på det bästa, men rustar för det värsta, säger Tobbe Lundell till SVT Nyheter.

Därför införs nya systemet bara veckor innan jul

Det nya systemet införs efter en långdragen konflikt mellan Trafikverket och tågbolagen. Enligt SJ och andra tågbolag är det nya systemet inte tillräckligt testat mot andra system. Men trots flera larm ska Trafikverket införa systemet i helgen – bara två veckor innan jul då många åker tåg.

Roberto Maiorana förklarar att anledningen till att de väljer att byta system just nu är att Sverige och hela Europa byter tågtidtabell och det är då de kan byta system.

Experten: ”Ökade störningar framöver”

Lina Lagerroth, näringspolitiskt expert på bransch- och arbetsgivarorganisationen Tågföretagen säger att det nya systemet kan leda till fler störningar i tågtrafiken inför julen.

– Jag är tämligen säker på att vi kommer att se ökade störningar än vad vi har haft tidigare, med anledningen av vad vi har sett i planeringen. Att det är en sämre kvalitet, säger hon till Sveriges Radio.

Flera brister upptäckta

Flera säkerhetsbrister har även upptäckts i systemet bara dagar innan lanseringen. Bristerna handlar om att information om mötande tåg kan försvinna ur en del av systemet på lågtrafikerade banor. Nu “panikutbildas” personal för att manuellt kunna dubbelkolla information och identifiera fel, rapporterar SVT.

Men Roberto Maiorana betonar att de kan hantera bristerna och att tågtrafiken kommer att vara säker.

– Vi kan vara säkra på att trafiken är säker. Det är vårt uppdrag, säger han till SVT.

FOTO: Patrik C Österberg TT/ Jessica Gow TT

FRÅN FÖRSTASIDAN