SVT-profilen Jesper Rönndahl jämförs med Hitler efter inlägget

Många av komikerns följare reagerade starkt på inlägget.

Folkkäre programledaren och komikern Jesper Rönndahl har tagit ställning i en riktigt het fråga – vaccin.
Men det fick SVT-profilens följare på Instagram att reagera starkt.
”Ett av Instagram minst genomtänkta inlägg genom tiderna. Så jävla genomblåst”, skriver en person.

SVT-profilen Jesper Rönndahl, 42, har tagit ställning i vår tids hetaste frågor. Nämligen vaccinationer mot covid-19. I ett inlägg på Instagram skapar komikern rabalder i kommentarsfältet genom att be sina följare att byta sin åsikt i frågan.

Inlägget fick många följare till den folkära SVT-profilen, som ofta har en vetenskaplig inställning till olika ämnen, att reagera starkt.

Under inlägget undrar en arg följare hur långt det ska gå med vaccinet.

"Folk som inte använt bilbälte får betala sin egen vård"? "Folk som inte använt preventivmedel får betala för sin egen abort"? Hur långt ska vi gå?”, undrar den ilskna följaren, som reagerar på Jesper Rönndahls fråga.

Jesper Rönndahl har gjort många uppdrag åt SR och SVT. För P3 har komikern bland annat gjort programmet ”Institutet”, som var ett vetenskapligt humorradioprogram.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Folkkär programledare – med vetenskaplig touch


Sedan 1999 har Jesper Rönndahl synts i offentligheten på olika program. Ståupp-artisten, som är uppväxt i Veberöd i närheten av Lund, har länge arbetat och gjort uppdrag för SR och SVT.

För P3 har komikern bland annat gjort ”Hej Domstol!”, ”Pang Prego” och ”Institutet”. Det sistnämnda ett vetenskapligt humorprogram om intressant forskning och nya experiment.

Även för SVT har Jesper Rönndahl gjort ett antal program. Mellan 2018 till 2019 var han programledare han ”Svenska Nyheter”. Han har även ställt upp i det folkära SVT-programmet ”På Spåret”, hela fyra gånger, där Jesper Rönndahl har kammat hem två imponerande vinster.

Han har även varit skådespelare i SVT-humorserien ”Dips”, som handlade om livet svenska Utrikesdepartementet och allt som sker innanför Arvfurstens palats stängda dörrar.

”Folk borde betala sin egen vård”

På sin Instagram försöker Jesper Rönndahl få sina följare att ändra sin åsikt om vaccin och vård.

På bilden syns hans inklippta ansikte vid en skylt med frågan:

Folk som har sagt nej till vaccin får betala sin egen covid-vård. Change my mind (ändra min åsikt.)” . Inlägget har i skrivande stund fått 650 kommentarer, varav många är kritiska.

SVT-profilen jämförs med Adolf Hitler

En kritisk följare skriver:

”Jo det är orimligt. Ska diabetespatienter också betala sin egen vård? Alkoholister? Vad är ett giltigt medicinskt skäl att inte ta vaccinet? Jag tog det och fick massor med biverkningar, kommer inte att ta det igen”.

En annan följare jämför den folkära programledaren med Adolf Hitler.

”Är du släkt med hitler ? Vad är det för skit du skriver ? Du verkar ha missat att många vaccinerade våras på IVA och även ligger på sjukhuset på grund av att dom mår dåligt ? Ska ovaccinerade inte ha rätt till vård så ska vaccinerade inte heller få hjälp när dom blir sjuka efter sprutan!!”.

Enbart fegisar som inte vaccinerar sig, skriver en användare under inlägget.

Foto: Emmi Korhonen / TT

'Bara fegisar som inte vaccinerar sig'


Men kommentaren får snabbt mothugg från andra följare.

”Hitler? Really?!”.

En annan följare skriver att det bara är fegisar som inte vågar vaccinera sig, under kommentaren där Jesper Rönndahl jämförs med Hitler.

”Bara fegisar och mesar som inte vaccinerar sig! Ja det finns några som fått vaccin som vårdas på iva men 80% av de som gör det har inte vaccinerat sig. Matte som till och med du borde klara...”

I bildtexten i inlägget förtydligar Jesper Rönndahl att hans fråga inte gäller de som inte kan ta vaccinet för medicinska skäl.

FHM: ”Kom ihåg andra dosen”

I helgen meddelade Folkhälsomyndigheten att över 70 procent av de som ligger inlagda på IVA för komplikationer av covid-19 är helt ovaccinerade, rapporterade SVT Nyheter.

– Skydda dig själv, skydda andra mot allvarlig sjukdom. Kom också ihåg att ta den andra dosen, det är först då du får ett högt och långvarigt skydd. För att nå så långt vi behöver så behöver fler vaccinera sig. Och det är en förutsättning för att vi ska kunna avveckla de restriktioner som fortsatt finns i samhället, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.

Hänt har sökt Jesper Rönndahl för en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskan misstänks ha gett BLUFFVACCIN

LÄS OCKSÅ: Frun fick bröstcancer – makens oväntade drag på sjukhuset

Foto: INSTAGRAM, Tunahan Turhan, Henrik Montgomery/TT

Senaste nytt