Här är Sveriges FARLIGASTE kommun att bo i

Sveriges farligaste kommun har utsätts.
Exklusivt

Sveriges farligaste kommun har utsätts.

Foto: TT
Bor du i Sveriges farligaste kommun?
En färsk sammanställning har nu rankat alla Sveriges kommuner efter hur mycket brottslighet som sker.
Hänt ringer upp kriminolog Manne Gerell som förklarar siffrorna.

Sveriges mest brottstäta kommun har rankats. Plattformen Bostadslistan har sammanställt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Ett flertal olika parametrar har vägts ihop för att kunna utse vilka de farligaste – och mest säkra kommunerna runt om i Sverige är.

– Vi har tittat på flera olika kategorier på vad som kan kännas intressant för folk. Så man kan ha nytta av undersökningen när man tittar på vilken kommun man vill byta till om man flyttar från sin hemkommun till exempel, berättar Erik NilssonBostadslistan.

Sammanställningen är uppdelad i flera underkategorier. För brott har flera olika undersökningar vägts in. Kostnaden för missbruksvård av vuxna, anmälda stölder, anmälda brott om skadegörelse och anmälda våldsbrott i varje kommun.

Här är Sveriges fem värsta kommuner enligt listan.

  1. Göteborg
  2. Malmö
  3. Västerås
  4. Eskilstuna
  5. Stockholm

Statyn "Poseidon med brunnskar" i centrala Göteborg.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Kriminologen: Större städer är attraktiva

Sveriges tre största finns med på topplistan. Hänt ringer upp kriminolog Manne Gerell, vid Malmö universitet för att förstå siffrorna bättre.

– Finns två saker som är värda att nämna. Det ena är att det är ganska väl belagt att större städer har mer brott i allmänhet. En annan viktig faktor är att större städer drar till sig folk från närliggande städer, berättar kriminologen vid Malmö universitet. Han fortsätter.

Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Ta till exempel Stockholm stad. Många av de brotten som begås och många av de brottsoffer i Stockholm stad kommer handla om förövare som kommer från andra kommuner. Folk åker från Solna, Sollentuna, Botkyrka eller Södertälje in till Stockholm för att festa, eller jobba och blir där utsatta för ett brott. Det gör att de större städarna drar åt sig åt folk från närliggande samhällen. Så fler brott begås där för att de är attraktiva platser som lockar folk.

En faktor enligt kriminologen som spelar en mindre roll för brottsstatistik är socialt utsatta områden. För de allra flesta brott som begås sker inne i centrum av storstäderna, menar kriminologen.

ÅH HIMMEL! Youtubestjärna GRIPEN – skickade upp sin HUND i heliumballong

– Spelar en mindre roll i sammanhanget. Det har en ganska liten påverkan. För de flesta brotten begås inne i centrum, säg platser som Stureplan, eller Nordstan, säger Manne Gerell.

I andra änden av listan hittar vi …

I toppen av listan hittar vi Pajala, i Norrbottens län. Sveriges säkraste kommun enligt den sammanställda undersökningen av bostadsportalen.

Pajala kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här är topp fem säkraste kommunerna när det kommer till brott.

  1. Pajala
  2. Karlsborg
  3. Robertsfors
  4. Bjurholm
  5. Mörbylånga

Enligt kriminologen Manne Gerell kan topplistan ha flera olika orsaker.

– Det finns säkerligen saker man gör väldigt bra i Pajala. Man kan ha poliser i kommunen som gör ett väldigt bra arbete. Det kan finnas många olika förklaringar. I mindre städer är det också lättare att påverka. Man kan lättare jobba bort problem, än i större städer, säger Manne Gerell till Hänt.

LÄS OCKSÅ: Därför BRÅKAR alla om Ebba Busch vita klänning

LÄS OCKSÅ Obama bekräftar UFO efter släppta filmerna

Foto: JOHAN NILSSON/TT, PATRIK C ÖSTERBERG/TT och FREDRIK SANDBERG/TT