ulrika jonsson

Svenska tv-profilens attack mot Meghan Markle efter ”bimbo”-bomben

Ulrika Jonsson, känd i brittisk tv, och Meghan Markle i sin poddstudio.

FOTO: TT
Den svenska tv-profilen Ulrika Jonsson rasar efter ett uttalande hertiginnan Meghan gjorde i sin podcast.
I avsnittet berättar Meghan om en specifik roll i ett tv-program som fick henne att känna sig som en objektifierad ”bimbo”.
– För att vara någon som påstår sig vara feminist verkar Meghan vara fast besluten att hålla liv i ”blond bimbo”-klichén, skriver Jonsson.
Plötsligt lossnar fästet – klättraren faller mot marken
0:28

Efter reklamen: Plötsligt lossnar fästet – klättraren faller mot marken

(0:28)

Slå på ljud

Året var 2006, långt innan rollen som hertiginna, som Meghan Markle, 41, var en av ”väsk-tjejerna” i det amerikanska tv-programmet Deal or No Deal. Tillsammans med 24 andra kvinnor stod hon på scenen och höll i vinstväska nummer 24 som sedan öppnades när den tävlande valde hennes väska.

I det senaste avsnittet av podcasten Archetypes öppnar Meghan upp om hur det var att stå där på scen framför tv-tittarna, skriver Expressen.

– För mig kändes det som att jag blev reducerad till att vara den där specifika arketypen som ordet ”bimbo” innebär, säger Meghan podcasten.

Uttalandet har fått flera kända profiler att reagera – bland annat den svenska programledaren Ulrika Jonsson, 55.

”Du kanske skäms för ditt förflutna, Meg”

Ulrika Jonsson har gjort sig känd i Storbritannien genom tv och har bland annat varit programledare för den brittiska versionen av Gladiatorerna. På sina sociala medier valde hon att skriva av sig efter att ha hört hertiginnans klumpiga uttryck.

”För att vara någon som påstår sig vara feminist verkar Meghan vara fast besluten att hålla liv i ’blond bimbo’-klichén”, skriver Jonsson.

Meghan Markle bredvid sin väska i programmet Deal or No Deal.

Meghan Markle hade just påbörjat sin tv-karriär 2006 när hon var en av tjejerna i programmet Deal or No Deal.

FOTO: Youtube

Hon tar illa vid sig eftersom att programledaren känner igen sig i den resa Meghan gjort. Men deras åsikter går isär.

”Mitt första tv-jobb var som väderflicka. Eftersom jag är blond är det mycket möjligt att vissa såg mig som en ’blond bimbo’ som anställts för mitt utseende i stället för mitt intellekt”, skriver Jonsson.

Hon ser det dock inte som något negativt.

”Jag förstod att den här fantastiska möjligheten skulle kunna leda till bättre saker om jag jobbade hårt.”

Meghan Markle bredvid sin väska i programmet Deal or No Deal.

Flera profiler har uttryckt sina åsikter om Meghans uttalande.

FOTO: Youtube

Jonsson ifrågasätter varför inte Meghan uppmärksammade produktionen av Deal or No Deal om hennes känslor redan då. Hon svarar själv på sin fråga och menar att Meghan avstod från att vädra sina åsikter för att inte gå miste om en perfekt språngbräda till större saker.

Svenskans inlägg avslutas med en ordentlig känga till den brittiska hertiginnan:

”Du kanske skäms för ditt förflutna, Meg. Men jag är extremt stolt över mitt.”

Flera profiler har reagerat

Ulrika Jonsson är inte den enda som reagerat på Meghan Markles bimbo-bomb. Även den amerikanska tv-profilen Whoopi Goldberg, 66, var snabb att väga in.

– Objektifieringen kommer nog från dig och hur du kände att dessa kvinnor porträtterades. Och det är vad du måste förändra. Vi är skådespelare. Vi försöker komma till nästa plats. Och du lämnade och det var ditt privilegium. Det här får mig att må dåligt för jag tror inte att folk tittade på tjejerna så här, säger Goldberg i tv-programmet The View.

FOTO: TT/Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN