Svenska hockeystjärnan Adam, 28, lämnade efter tragedin: ”Kan inte”

Adam Larsson

Adam Larssons pappa Robert dog när han besökte sonen i Edmonton.
Nu berättar hockeybacken att han inte kan bo kvar i staden.
– Det var tufft för oss alla, säger han.
503 Service Unavailable

Adam Larsson, 28, hade sett fram emot en ledig vecka. Det annars så intensiva spelschemat i NHL var inne på en så kallad ”bye week” och hockeybacken från Skellefteå hade planerat in en skidsemester med familjen.

Men i stället för en trivsam familjesemester slutade det i en tragedi som Adam Larsson än i dag har svårt att prata om.

Hans pappa Robert Larsson hade landat i Edmonton i februari 2018, då Adam Larsson tillhörde klubben Edmonton Oilers. Strax efter landningen blev Robert dålig och en dag senare avled han av en hjärtinfarkt, 50 år gammal.

Adam Larsson

Adam Larsson tillhörde Edmonton Oilers organisationen i fem år. I år har han kritat på för nykomlingen Seattle Kraken.

Nick Didlick

Adam Larsson: ”Det var tufft för oss alla”

– Ja, du. Vad ska man säga. Jag fattar fortfarande inte vad som hände. Det gick så snabbt. Pappa var fullt friskt och läkarna har fortfarande inte kommit med någon anledning till varför han fick infarkten. Innan han lämnade Sverige hade han skottat hemma vid huset och han var fysiskt aktiv, sa Adam Larsson till Aftonbladet två månader efter dödsfallet.

Efter pappans död tog det flera veckor innan alla papper var klara så man kunde flyga hem kroppen till Sverige.

– Det var tufft för oss alla. Min familj som var där när det hände. Min syster som var där vid tidpunkten, säger Adam Larsson till Sportsnet.

Adam Larsson

Adam Larsson, i mitten, var strax efter pappans död en del av Sveriges trupp i VM 2018. Han sa att det fungerade som terapi och det slutade med ett guld: ”This one is for you. For you!!!!!!” skrev han på Instagram som en hälsning till pappan.

Claudio Bresciani/TT

Klarade inte av att bo kvar i Edmonton

Roberts död har satt djupa spår i Adam. I en intervju med Sportsnet säger han att han lärt sig leva med sorgen, men att han tänker på sin pappa hela tiden.

När han i somras erbjöds ett nytt kontrakt av Edmonton Oilers bestämde han sig för att tacka nej. Han klarade inte av att bo kvar i staden där hans pappa dog.

– Jag älskade tiden där. Jag skapade ett par vänner för livet där. Även under förhandlingarna... Det som Kenny (klubbens general manager Ken Holland, reds anm.) erbjöd var väldigt bra. Det här handlade inte om pengarna. Det handlade om familjen. Jag ville bara ta rätt beslut, säger han.

Adam Larsson

Adam Larsson säger att han behövde byta stad efter pappans död. I dag spelar han hockey i expansionslaget Seattle Kraken.

Jimmy Wixtrm/Aftonbladet/TT

”Behövde göra det för mitt eget välmående”

Adam Larsson provade hockeymarknaden och fick ett lukrativt erbjudande av expansionslaget Seattle Kraken. Om Edmonton Oilers får anses vara ett av ligans mest klassiska lag, så är Seattle Kraken raka motsatsen då de gör sin allra första säsong i NHL.

I onsdags möttes Edmonton Oilers och Seattle Kraken varandra för första gången i en träningsmatch. Det kanadensiska laget visade sig vara grovt obarmhärtiga och tvålade till Seattle Kraken med hela 6-0.

Adam Larsson var tillbaka i staden han lämnat, men den här gången på läktarplats. Nu ser han fram emot en ny säsong med ett helt nytt lag och en omstart.

– Jag behövde göra det för mitt eget välmående. Jag känner att det inte fanns någon annanstans där jag kunde få en ny start.

Adam Larsson i Seattle Kraken

Adam Larsson i Seattle Krakens första försäsongsmatch mot Vancouver Canucks.

USA TODAY Network

LÄS OCKSÅ: Svenska hockeystjärnan Erik Karlssons stora förändring – chockar USA

LÄS OCKSÅ: Fruns sorg efter hockeyspelaren Jimmy Hayes, 31, död

Foto: USA TODAY Network, Jimmy Wixtrm/Aftonbladet/TT, Nick Didlick, Claudio Bresciani/TT

SENASTE NYTT!