Stor undersökning: Därför mår morgonpigga bättre än nattugglor

Morgontrött och morgonpigg

Nattugglor mår sämre än morgonmänniskor.
De drabbas oftare av depression och nedstämdhet.
Det visar en ny brittisk studie.

Gillar du att gå upp i tidigt på morgonen, förbereda frukost och brygga kaffe? Ja, då är du förmodligen en pigg morgonmänniska som är alert tidigt på vardagsmorgonen.

Nu visar en ny studie även att morgonpigga tenderar att vara mindre deprimerade än nattugglor. Genom att trotsa kroppsklockan, och istället lyssna på exempelvis mobilens, så går nattugglorna emot viljan att sova längre, vilket kan leda till depression eller nedstämdhet. Det visar en ny studie som publicerats i Molecular Psychiatry journal.

Morgontrött

Folk som är uppe sent och sover länge tenderar att vara mer deprimerade och nedstämda än morgonpigga.

Michael Krabs

Nattugglor drabbas av jetlag

Cirka 450 000 personer från Storbritannien, i åldrarna 40 till 60 år, har medverkat i studien och delat med sig av sina morgonrutiner. Det kan bland annat handla om när de föredrar att stiga upp samt gå och lägga sig. De har även svarat på frågor om sin psykiska hälsa.

Natt- och morgonmänniskornas betygsättning av depression, ångest och välmående har sedan jämförts, där det visar sig att 21 procent av personerna som kallar sig för en morgonmänniska har lägre risk att drabbas av depression.

Nattugglorna var mer benägna att stanna uppe sent och sova längre på helgerna, vilket för många skapade en känsla av jetlag, kopplad till nedstämdhet och depression.

Nattuggla

Människor som gillar att vara vakna sent brukar kallas för nattugglor.

imageBROKER/Christian Kosanetzky

Forskarens teori

Morgonmänniskorna sov också bättre och djupare, vilket skulle kunna vara en förklaring på varför de undkommer depression i högre utsträckning.

Studieförfattaren Jessica O’Loughlin, som ansvarat för forskningen, säger att undersökningen är den största hittills och det tydligaste beviset på att morgonmänniskor överlag mår bättre.

– Vi tror det här kan förklaras med att samhällets krav gör att nattugglor är mer benägna att trotsa sina kroppsklockor och vakna tidigt på morgonen för att gå till jobbet, säger Jessica O’Loughlin till Daily Mail.

Morgonpiggt gäng

Morgonpigga mår bättre och har mer energi.

Michael Krabs

LÄS OCKSÅ: 10 signaler att hålla koll på – som kan avslöja om någon ljuger

LÄS OCKSÅ: Jerry, 44: Jag har överlevt 15 överdoser på heroin

Foto: Michael Krabs/TT, imageBROKER/Christian Kosanetzky/TT, Michael Krabs/TT

Senaste nytt