Stefan Löfven TVINGAS avgå som statsminister – vad händer nu?

Stefan Löfvens tvingas avgå.

Foto: TT
Stefan Löfven tvingas avgå som statsminister.
Sverige firar 100 år av demokrati i år – aldrig har en statsminister tvingats avgå mitt i en mandatperiod innan.
En historisk händelse. Men vad händer nu?

Vad har hänt med regeringen?

134 dagar tog det för riksdagens partier 2018 att få fram en regering.

Stefan Löfvens socialdemokraterna skapade regering tillsammans med Miljöpartiet. I budgeten fick Centerpartiet och Liberalerna inflytande, som gav sina röster i stöd åt statsministern. Allt avtalades i en kompromiss som kallades för Januariöverenskommelsen. Med en lista på 73 punkter på olika förslag fick Stefan Löfven bli statsminister, efter förhandlingar med Annie Lööf och dåvarande partiledarna för liberalerna Jan Björklund. I dag leder Nyamko Sabuni partiet.

Men det räckte inte med enbart fyra partier. De behövde nämligen ett parti till för att nå 175 röster. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt lovade att rösta för regeringsalternativet. Men fick inget inflytande över budgeten, efter krav från Liberalerna och Centerpartiet. Något som länge varit en tagg i sidan hos vänsterpartister.

Tillslut blev Stefan Löfven statsminister med Januariöverenskommelsen som grund och med Vänsterpartiets stöd.

Men i veckan fick vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar nog. Punkt 44 i Januariöverenskommelsen, handlar om fri hyressättning i nyproduktion gillades inte alls av partiet. Vänsterpartiets kallar förslaget marknadshyror – och påtalar att det skulle hota den svenska modellen. Det hotar enligt Vänsterpartiet nämligen Hyresgästföreningen roll att kollektivt avtalar hyrorna med fastighetsbolagen och kommuner. Något som skulle förändras i med Januariöverenskommelsen utredningsförslag med fri hyressättning, i bland annat nya lägenheter.

Stefan Löfven (S) f.d statsminister och Per Bolund (MP) f.d bostadsminister.

Claudio Bresciani/TT

Regeringen fick 48 timmar på sig i förra veckan av Vänsterpartiet att ändra punkt 44 i Januariöverenskommelsen. Annars röstar de för att misstroendeförklara statsminister Stefan Löfven. Vilket innebär att regeringen skulle falla.

Två gånger gav regeringen vänsterpartiet förslag för att lösa punkt 44. Båda förslagen slogs bort av Vänsterpartiet. I Nooshi Dadgostars ögon dög inte det regeringen erbjöd. På måndagen 10:00 röstade riksdagen för att fälla statsministern och regeringen.

Stefan Löfven fälldes av riksdagen. En historisk händelse. Som första statsminister på 100 år att avgå med tvång från riksdagen mitt under en mandatperiod.

Stefan Löfven fälldes av riksdagen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vad händer med regeringen nu? Vad gör Stefan Löfven? Extra val?

Vad innebär det om det blir ett extra val?

Inom tre månader av ett utlyst extra val måste ett sådant genomföras. Beroende på när f.d statsminister Stefan Löfven vill att ett sådant val ska ske, får svenska folkets medborgarna gå till valurnorna igen. Men högst inom tre månader enligt de föreskrifter som reglerar situationer som dessa.

Att rösta i ett extra val innebär likt en vanligt val att nya mandat, – alltså hur många platser i riksdagen varje parti får. Skillnaden är att ordinarie val, eller vanliga val, måste ske var fjärde år. Så även om Sverige går till val 2021, måste alla valberättigade återigen gå till valurnorna i september 2022.

KÖTTSÅRET Charlottes chock efter felet i McDonalds-beställningen

Vad innebär talmansrundor?

Talmannen Andreas Norlén blev känd 2018 för sina långa fikamöten med partiledarna. Men vad som egentligen skedde över en kopp slät kaffe och fraisga mazariner var så kallade talmansrundor.

Olika partiledare fick möjlighet att samla ihop en majoritet i riksdagen. Att helt enkelt försöka bilda regering – genom kompromisser och avtal med andra partier. Totalt behövs 175 röster i riksdagen för att en regering ska kunna bildas.

Något som var långt från enkelt med 2018 års valresultat. Det tog som bekant 134 dagar. Resultatet blev Januariöverenskommelsen, med Socialdemokraterna, Miljöparitet som regering. Med stöd från tre andra partier och många kompromisser.

Men talmannen kan endast testa riksdagen fyra gånger om ett parti har majoritet i riksdagen. Skulle Andreas Norlén misslyckas fyra gånger på raken att få ihop en regering, går Sverige till extra val. Så nya mandat kan fördelas i riksdagen.

Stefan Löfven står inför två val. Antigen väljer han extra val. Som han måste utlysa inom en vecka. Men det partiet, eller partierna som vinner ett extra val kan endast styra i ett år, tills i september 2022. För Sverige måste det hållas val vart fjärde år.

Annars testar Stefan Löfven talmansrundor. Med den uppställning och valresultat som baseras på 2018 års val. Förra gången var det svårt. Denna gång kan det bli en ännu större huvudvärk för Stefan Löfven, eller en annan statsministerkandidat som testar om de kan få ihop en majoritet i riksdagen.

LÄS OCKSÅ: Talmannen försvann från rampljuset efter regeringskrisen – det gör han idag

LÄS OCKSÅ: Därför BRÅKAR alla om Ebba Busch vita klänning

Foto: Claudio Bresciani/TT, FREDRIK SANDBERG / TT

Senaste nytt