Staffan Hildebrand förgrep sig på pojkar: ”Jag har gjort fel”

Staffan Hildebrand

Regissören Staffan Hildebrand, 75, lockade två små pojkar med utlandsresor och filmjobb i utbyte mot sex.
En av pojkarna var bara 13 år gammal.
Det skildras i nya boken ”G - som i gärningsman”.
– Jag var ett barn. Han förstörde hela mitt liv, säger den då 13-årige pojken till Expressen.

Regissören Staffan Hildebrand, 75, låg bakom flera av de stora ungdomsfilmerna på 80-talet och har hyllats för sitt sätt att ge ungdomar en röst i samhället.

Filmerna lockade miljontals biobesökare och filmer som ”Stockholmsnatt” och ”G som i Gemenskap” har i dag blivit kult.

Nu målas en annan bild av den kända regissören upp. Författarna Sören ”Sulo” Karlsson och Deanne Rauscher utkommer i dag med boken ”G- som i gärningsman”.

Staffan Hildebrand

Regissören Staffan Hildebrand ligger bakom filmer som ”Stockholmsnatt” och ”G som i gemenskap”.

Henrik Montgomery/TT

Förgrep sig på två små pojkar

I boken framkommer det att Staffan Hildebrand ofta umgicks med unga pojkar i sitt hem och lockade dem med löften om filmroller och utlandsresor.

Flera personer har intervjuats i boken, bland andra två män, som berättar att Staffan Hildebrand övertalade dem att ha sex med honom med löfte om ett bättre liv.

Männen var vid tillfället 13 år och 15 år gamla. Den 13-årige pojken är i dag 60 år gammal. Han berättar i boken hur han brukade ligga på en madrass nedanför Staffan Hildebrands säng och att andra pojkar brukade sova i andra rum. Regissören var 31 år gammal när han träffade 15-åringen, enligt Expressen.

Göran Lambertz krävde ersättning – kan nu själv få betala

”Det kändes jättefel med sexet”

Övergreppen pågick fram tills han var 16 år gammal. I en intervju med Expressen säger han att Staffan Hildebrand fick honom att känna sig ”utvald och speciell”.

– Han gick in på att när man var ung så var man osäker på vad man ville. Han berättade om sex mellan män och att det i Grekland fanns en tradition att de äldre männen tog hand om de yngre och ledsagade dem genom livet, säger mannen till Expressen och beskriver känslorna efteråt som ”dubbelt”.

– Det kändes jättefel med sexet, men det där runtomkring... Han hade målat upp en bild av ett liv som jag kanske kunde få ta del av om jag ”hjälpte” honom.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Staffan Hildebrand

Staffan Hildebrand (t.h.), när han var aktuell med ungdomsfilmen G som hade premiär i februari 1983.

Bertil S-son Åberg/SVT

Staffan Hildebrand: ”Självklart är det fel”

Boken är en berättelse om en tystnadskultur som pågått fram tills nu. Staffan Hildebrand har själv inte läst den, men säger att han hade sexuella relationer med pojkarna. Han kände då inte att det var något fel.

– Inte då, men nu med den kunskapen, med Metoo och allt det här... Självklart är det fel. Han var ju inte mogen så att säga att förstå sin sexualitet vid den åldern. Men han var väldigt mogen och utvecklad och en intressant person, säger Staffan Hildebrand.

Regissören vill be om ursäkt och hoppas att boken leder till försoning. Han skickar även en kärlekshälsning till en av pojkarna, som svarar med att han aldrig kommer kunna släppa det som han utsatts för.

– Han kanske ser det som kärlek, jag ser det som en sjuk handling. Någonstans förstår jag att det här inte är mitt verk, det är inte jag som kom på det här, som haft den här planen. Det är den här personen som haft en agenda som han agerat utifrån. Och jag är inte det enda offret, det är flera på vägen.

Magnus Uggla och Nickas Wahlgren i filmen G

Magnus Uggla och Nickas Wahlgren i filmen ”G som i gemenskap”.

G – som i gemenskap

LÄS OCKSÅ: Annika Strandhäll jagad av Kronofogden efter skulderna

LÄS OCKSÅ: Pappan tvärvänder efter knivdådet mot barnen i Hässelby

Foto: Filmen G – som i gemenskap, Anders Wiklund / TT, Henrik Montgomery/TT, Bertil S-son Åberg/SVT

SENASTE NYTT!