Wembanyama valdes först: "Var tvungen att gråta"

23 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Victor Wembanyama på scenen bredvid Adam Silver.John Minchillo/AP/TT
San Antonio Spurs tog som väntat det franska stjärnskottet Victor Wembanyama.
Charlotte Hornets satsade på Brandon Miller i NBA-draften.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Att San Antonio skulle välja Victor Wembanyama var föga överraskande. Fransmannen beskrivs som den främste talangen i sin generation och spås en lysande basketframtid i den nordamerikanska proffsligan NBA.

Wembanyama såg något nervös ut i sin gröna kostym innan hans namn lästes upp i Barclays Center i Brooklyn i New York. När han därefter intervjuades av ESPN kunde han inte hålla tillbaka tårarna:

– Jag har åstadkommit något som jag drömt hela livet. Att höra den där meningen läsas upp av (NBA-basen) Adam Silver. Jag var tvungen att gråta.

"Vill ha ringen"

Senaste gången Spurs hade förstahandsvalet var 1997, då laget valde Tim Duncan. Det ledde till fem NBA-mästartitlar fram till 2014. Sedan dess har det gått sämre, men i och med Wembanyama tänds hoppet igen.

– Det är en svår liga att vinna. Många har försökt i år eller årtionden utan att lyckas. Mitt mål är att försöka att lära mig så fort som möjligt, för jag vill ha den där ringen, säger Wembanyama.

Annons

Senast en person utanför USA eller Kanada var förstavalet var Italiens Andrea Bargnani år 2006.

Tvillingar skrev historia

Om Wembanyama var självklar har det varit mer spekulation om andravalet. Skulle Charlotte Hornets, som var andra lag ut i draften, välja Scott Henderson eller Brandon Miller? Till sist föll valet på den sistnämnda, antagligen i hopp om att förbättra lagets usla trepoängsskörd med den pricksäkre 20-åringen som spelat collegebasket i Alabama.

Portland Trail Blazers lade därför beslag på Henderson, som har vissa likheter med lagets guard Damian Lillard.

Enligt nyhetsbyrån AP skrevs sedan historia, då de två tvillingarna Amen och Ausar Thompson blev de första bröderna att väljas som topp tio. Amen hamnar i Houston Rockets medan Ausar går till Detroit Pistons.

– Det betyder mycket för min familj. Vi skulle vara glada för vem som än valdes först. Att vi valdes direkt efter varandra, som de första tvillingarna i topp fem, betyder mycket, säger Amen.

Annons