tomas brolin

Tomas Brolin om vuxenmobbningen: ”Då hade jag nog inte levt i dag”

Tomas Brolin och Renée Nyberg i Renées brygga i TV4.

FOTO: TV4
Fotbollslegendaren Tomas Brolin utsattes för grov mobbning när han spelade i England.
När han var på toppen av sin karriär slutade han därför plötsligt med fotbollen.
– Då så hade jag nog inte levt i dag, säger Brolin i Renées brygga i TV4.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Engelsmännen i extas efter avancemanget
0:26

Efter reklamen: Engelsmännen i extas efter avancemanget

(0:26)

Slå på ljud

Tomas Brolin, 53, förknippar nog de flesta med Sveriges succé i fotbolls-VM i USA 1994 då Sverige kammade hem VM-brons. Brolin har tilldelats Guldbollen två gånger, valts in i Svensk fotbolls Hall of Fame och var under 1990-talet en av världens bästa fotbollspelare.

Tomas Brolin springer med en boll framför sig

Tomas Brolin under bronsåret 1994.

FOTO: IMAGO

Tomas Brolin: ”Fick inte dricka vatten...”

Men när han var på toppen av sin fotbollskarriär valde han att lägga fotbollen på hyllan – endast 28 år gammal. Bakgrunden var den mobbning han utsattes för i klubben Leeds i England, enligt honom själv. Brolin tyckte att England låg långt efter i många avseenden inom fotbollen. När han försökte ”rätta till det” som han själv utrycker sig möttes han av starkt motstånd – och blev sedan utmobbad, berättar han i Renées brygga i TV4.

– Dels fick jag ju inte spela och jag fick inte dricka vatten på träningarna. Så jag fick springa och gömma en 1,5 liters Pet-flaska bakom typ en soptunna och säga att jag skulle gå och kissa. Då fick jag dricka lite vatten. På den nivån var det ungefär. Det hände många andra konstigheter också, berättar Tomas Brolin i tv-programmet vilket får programledaren Renée Nyberg att höja på ögonbrynen av förvåning.

Renée Nyberg när Tomas Brolin berättar om mobbningen i Leeds i England.

Renée Nyberg när Tomas Brolin berättar om mobbningen i Leeds i England.

FOTO: TV4

Brolin: ”Då hade jag nog inte levt idag”

I avsnittet av Renées brygga där även artisten och musikproducenten Anders Bagge och artisten och programledaren Tone Sekelius medverkar pratar gästerna även om att känna press.

– Det var längesedan jag släppte den biten, det var under min aktiva karriär. Hade jag börjat fundera i de banorna då så hade ja nog inte levt idag, det var vuxenmobbning på väldigt stor nivå där i England, säger Brolin och när han senare i programmet får frågan om vad han menar svarar han:

– Inte om jag inte hade haft det psyket för de försökte verkligen trycka ner mig. Det är nog inte många som hade klarat av det jag klarade av mentalt faktiskt, det tror jag inte, säger han.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN